Satoisa pihlajanmarja on harmillisen aliarvioitu. Marjan kitkeryys tekee siitä haasteellisen valmistettavan, muttei mahdottoman. Ne, jotka osaavat hyödyntää, saavat pihlajanmarjoista paljon hyvää irti. Pihlajassa on esimerkiksi sorbiinihappoa, jota voi käyttää säilöntäaineena. Olen kuullut myös, että päivittäisen C vitamiinin tarpeen saisi täytettyä vain kahdella pihlajanmarjalla.

Pihlajanmarjan kitkeryyden taittamiseen löytyy pari hyvää niksiä. Marjat voi pakastaa ennen käyttöä, jolloin niiden kitkeryys hälvenee. Toinen tapa on keittää marjoja 10-15 minuuttia maun pehmittämiseksi.

Halusin tehdä jotain pehmeää ja makeaa jälkiruoaksi pimeisiin syksyn iltoihin. Spelttimanna sopii tähän loistavasti tuoden lämpöä, mutta myös autenttisuutta. Päätin tehdä siitä perinteisen mannapuuron sijaan vispipuuroa. Vispipuuro on käytännössä mannapuuroa, joka on vaahdotettu, eli varsin yksinkertaista mutta ei aivan sotkutonta.

Muutama niksi

Jos haluaa optimaalisen määrän ilmaa vispipuuroon, tulisi sitä vaahdottaa koko jäähtymisen ajan, jotta puuroon syntyy tiheästi pieniä kuplia. Täysin jäähtynyt puuro maistuu myös astetta raikkaammalle, varsinkin kun kyse on pihlajasta.

Jotta puuroon tulee tarpeeksi makua, käytä nesteenä veden sijaan mehua, maitoa tai jotain uutosta. Jos käytät mehua, niin silloin ei tarvitse lisätä myöskään sokeria, koska mehusta tulee luonnostaan sokereita.

Puuro tarvitsee lähes aina ripauksen suolaa ja rasvaa hyvää lopputulosta varten. Rasvana voi myös käyttää voin sijaan kookosöljyä, palmuöljyä tai vaikka oliiviöljyä. Kaikki riippuu siitä, minkälaista puuroa olet valmistamassa.

vispipuuro

pihlaja

Pihlajanmarja-omenavispipuuro

Tarvitset:
1dl pihlajanmarjoja
1dl Sunspeltin spelttimannaa*
3dl Omenasiepparin omenamehua*
50g voita
ripaus suolaa
2rkl hunajaa

Valmista näin:
Keitä pihlajanmarjoja 10-15 minuuttia ja huuhtele keittämisen jälkeen. Kuumenna kattilassa keitetyt pihlajanmarjat, omenamehu sekä manna. Keitä noin 2 minuuttia ja lisää lopuksi joukkoon voi sekä suola. Kaada mannapuuro kulhoon ja vatkaa sitä, kunnes se jäähtyy. Annostele kuppeihin ja viimeistele lopuksi hunajalla.

*Tuote saatu blogin kautta

Tein puuron valmistuksesta myös videon:

Pihlaja-spelttimanna on äärettömän hyvää eikä tarvittu edes valkoista sokeria kun hunaja ja omenasieppari tuovat hyvän makeuden 😊 #vispipuuro

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

Vastaa


Looking for Something?