Muistelen että vanhoissa keittokirjoissa oli lihapulla ohjeita lukuisia eri sortteja. Näistä jäi mieleen yksi versio jossa nimenomaan toivottiin hyödynnettävän kuivuneita hapanleivän kannikoita tai muuten maku ei olisi toivotun tyyppinen. Sittemmin kun kun minulta toivottiin lihapulla ohjetta ja olin jo tehnyt niitä muutaman eri tyyppisen, ehkä olisi aika kokeilla tätäkin. Tämän tyyppiset lihapullat ovat tietenkin naposteluun tarkoitettuja, joten miksei ne voisi olla hyviä.
Onko jauhelihalla joku merkitys, entä pallojen koolla? juu, molemmat tulisi ottaa huomioon. N. 10% naudanjauheliha toimisi tässä loistavasti mutta miksei sika-nautakin? Pallo saavat olla sorminsyötävän kokoisia kun liian iso pallo ei sovellu naposteluun ilman sotkua. Mausteiksi tietenkin mustapippuri ja suola mutta mitä muuta? muskottipähkinä, samoin kuin pieni valkosipuli esiintyi useinmissa ohjeissa, joten eiköhän näitä kokeilla.
Pehmeät napostelu lihapullat
1rsa jauhelihaa (n. 400g, 10% rasvaa)
4dl revittyä hapanjuurileipää
2dl maitoa
1 kananmuna
1 tuore valkosipuli
1 sipuli
lihaliemikuutio, pippuria
vastaraastettua muskottipähkinää
Halkaise valkosipuli ja kiehauta se maidon, lihaliemikuution ja raastetun muskottipähkinän kera. Kaada maito sitten hapanjuurileivälle ilman että valkosipuli tulee mukaan. Leikkaa sipuli pieneksi ja lisää hapanleivän joukkoon. Lisää sitten 1 kanamuna ja jauheliha. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin. Muotoile massasta palloja ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 230 asteessa n. 10-15 min. Nosta uunista ja anna seistä hetki, jotta lihapullat hiukan vetäytyy. Näistä lihapullista ei juuri vuoda juuri nestettä koska kuivaleipä imee kaiken muuten irtoavan lihasnesteen.