Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pataperunat ja lankkupihvi

Kun säät kylmenevät ja päivät pimenevät, päätyy lautaselle entistä useammin tuhteja ja lämpöisiä ruokia. Joulun leipomuksille on myös syytä tehdä tilaa pakkasesta, joten otin sulamaan palan flank steakia eli tutummin lankkupihviä. Lankkupihviksi voidaan kutsua tänäpäivänä lähes mitä tahansa lihaa joka tarjotaan lankulta, mielestäni flank steak on se aito alkuperäinen

Lankkupihvi sai ruokaisaksi seuralaiseksi pataperunoita, joka on yksi helpoimmista perunaruuista. Kylkeen vielä Rasilaisen porkkana-hapankaalia ja yksinkertainen mutta sitäkin maittavampi ateria oli valmis.

Lankkupihvi flank steakista

n.700g kotimaista flank steakia eli kuvepaistia
suolaa, öljyä, voita, pippuria
(lehtikaalia)

Suolaa ja pippuroi liha ja jätä se huoneenlämpöön vähintään tunniksi ennen paistoa. Kuumenna pannulla öljyä sekä voita ja laita flank steak paistumaan
(n.700 gramman palaa paistoin n. 3 min/puoli, minkä jälkeen nostin lihan folioon vetäytymään n. 10-15 minuutiksi).

Tarjoiluvaiheessa viipaloi syyt poikkileikaten flank steak ja tarjoile mahdollisimman pian tai se jäähtyy.

Lisäkkeeksi pihville kaipasin myös jotain rapeaa, joten paahdoin kuivalla pannulla lehtikaalia kunnes se oli rapeaa. Tähän ei siis tarvita rasvaa tai suolaa.

Tämä perusohje on toimiva kunhan flank steakin paksuus on n. 2cm maksimissaan. Kannattaa myös muistaa, ettei mikään lihan valmistusohje ole pomminvarma, koska välineet/koneet vaihtelevat, lihat vaihtelevat ja tietysti ruuanvalmistajakin vaihtelee. Lämpötilamittari voi edesauttaa hyvään lopputulokseen, mikäli se toimii ja on oikein asetettu pihviin. Flank steakin sopiva sisälämpötila on 54-56 asteen välissä. Mikäli kyseessä olisi korkealaatuinen Waqyu härän flank steak, niin silloin sisälämpötilan voisi jättää vain 50 asteeeen.

Pataperunat

n. 1kg perunoita (itse käytin Annabellaa, mutta mikä tahansa ohutkuorinen ja kiinteämaltoinen peruna käy)
laakerinlehtiä, valkosipulia

Puhdista perunoiden pinta. Laita perunat ja haluamasi mausteet (tässä käytin laakerinlehtiä ja kokonaista valkosipulia) pataan, kansi päälle ja paahda uunissa 200 asteessa 1 tunnin ajan. Perunoiden maku tiivistyy padassa, ja jos seurassa on esimerkiksi laakerinlehtiä, imeytyy niiden maku perunoihin.

Pataperunoihin ei tule vettä, rasvaa tai suolaa. Olen tehnyt pataperunoita myös ilman mausteita ja silloinkin perunoiden oma maku tulee todella voimakkaasti esille. Tämä resepti ei kummempia kokkaustaitoja vaadi ja sopii erityisesti kiireiselle kotikokille. Sillä aikaa kun perunat valmistuvat uunissa, voi itse tehdä jotain muuta.

Hapankaalisalaatti

Rasilaisen porkkana-hapankaalia
kourallinen paahdettuja manteleita
kourallinen kirsikkatomaatteja
ryöpättyjä parsakaalin nuppuja
kurkkua ohuelti viipaloituna

Yhdistä kaikki salaattiainekset ja valmista on! Tarjoa esimerkiksi ruokaisana lisäkkeenä. Tätä salaattia on helppo varioida oman maun mukaan. Tälläkin kertaa kaapissa oli vähän sitä sun tätä, mitä piti käyttää pois. Tarjolla oli myös avocadoa, persimonia ja kurkkua, kaapin tyhjentämisen seurauksena, samaan tyyliin kuin hapankaalisalaattikin.

pataperunat   ateria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?