Pähkinäpiirakka | niin pähkinäistä!

Kun olin käymässä Bottega 13:sta, kuulin myös hienostuneesta italialaisesta pikkuputiikista samalla kadulla. Tutkin asiaa ja liikkeen nimeksi ilmeni La Tartufata. En ollut ennen liikkeestä kuullutkaan, joten oli aika mennä katsomaan, mistä oikein on kyse.

Ullanlinnassa sijaitseva La Tartufata on erikoistunut italialaisiin korkealaatuisiin elintarvikkeisiin, kuten esimerkiksi tuoreisiin tryffeleihin, pähkinöihin, oliiviöljyyn ja balsamicoon. Pelkästä kaupasta ei ole kuitenkaan kyse, sillä liikkeessä toimii myös kahvila, siellä järjestetään tasting-tilaisuuksia ja yritysten on lisäksi mahdollista varata tilaa showroomille. Ja voisihan La Tartufatasta tilata juhliinsa myös cateringin.

Liikkeessä käväistessäni huomioni kiinnittyi erityisesti pähkinöihin. Pähkinöiden kohdalla olen äärimmäisen tarkka, nimittäin monet eivät tiedä miten suuri ero on vanhoilla pähkinöillä (kauan sitten kerätyillä) ja tuoreilla pähkinöillä. Pidemmässä säilytyksessä pähkinöiden rasvat alkavat härskiintyä, mikä voi joskus selittää pähkinöiden kitkerän maun. Kannattaa siis aina jos mahdollista tarkistaa pähkinäpussin kyljestä, milloin ne on kerätty.

La Tartufatasta löysin paahdettuja, vakuumiin pakkattuja italialaisia hasselpähkinöitä. Näitä oli päästävä maistamaan!

Pähkinät ovat toki herkkua ihan sellaisenaankin, mutta halusin leipoa näistä hasselpähkinöistä jotain sellaista, jossa pähkinän oma maku nousisi esille. Valmistin piirakkapohjan yksinkertaisen ohjeen mukaan, mutta lisäsin pähkinäisyyttä korostamaan samaisesta putiikista löytyvää kastanjajauhoa. Täytteeseen tuli siirappinen seos, jonka joukkoon lisäsin pähkinät. Lopputulos oli ihan törkeän hyvä, juuri sopivasti makeansuolainen ja tietysti todella pähkinäinen. Älä anna piirakan koon hämätä, se on niin tuhtia tavaraa, ettei montaa palaa kerralla jaksaisikaan!

Pähkinäpiirakka

Tarvitset piirakkapohjaan:
150 g vehnäjauhoja
50 g kastanjajauhoja
80 g voita
kylmää vettä

Valmista näin:
Nypi voi jauhoihin ja lisää vettä hiukan kerrallaan, jotta saat taikinasta yhtenäisen.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaulitse taikinasta ohut levy ja asettele se vuoan pohjalle ja reunoille.

Nosta vuoka pakastimeen odottamaan siksi aikaa, kun valmistat piirakan täytteen.

Tarvitset täytteeseen:
2 dl sokeria
1 dl granaattiomenamehua
50 g voita
2 kananmunan keltuaista
1 kananmunan valkuainen
140 g hasselpähkinöitä

Valmista näin:
Keitä sokeria sekä granaattiomenamehua kattilassa kokoon, kunnes seos muuttuu hiukan siirappimaiseksi. Anna seoksen jäähtyä ja vaahdota sillä välin kananmunan valkuainen. Lisää jäähtyneeseen siirappiseokseen keltuaiset ja sen jälkeen nostele joukkoon valkuainen.

Ota piirakkapohja pakastimesta, ripottele pohjalle hasselpähkinöitä ja kaada päälle täyteseosta. Paista piirakkaa 170 asteessa 45-50 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä täysin ennen leikkuuta, tai täyte voi tulla syliin 🙂

 

Share:

2 Comments

  1. Kimmo Ollila
    22.3.2018 / 16:10

    Kiitos tuosta kastanjajauhovinkistä! Olen etsiskellyt niitä siitä saakka kun sain Italiassa upeita kastajagnoccheja.

    • Alexander
      Kirjoittaja
      30.3.2018 / 23:06

      Loisto homma! suomessakin on kastanja puita mutta en ovat myrkyllistä sorttia yleensä 😀
      Vastaavasti joissakin paikoista löytyy kastanja sosetta josta saa aika hyviä jälkkäreitä

Vastaa