Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Naapurin perheen kesäreissu Kouvolaan

Yhteistyössä Visit Kouvola.

Kesäloma on yleensä meillä aina tarkoittanut reissuja Eurooppaan. Tänä vuonna kuitenkin olemme monien muiden tavoin kaivaneet Suomen kartan esiin ja katselleet sitä uusin silmin. Mitä kaikkea puuhaa ja näkemistä löytyykään ajomatkan päästä omalta takapihalta?
Saimme tilaisuuden viettää parin päivän miniloman Kouvolan aluetta kierrellen. Halusimme välttää suuria ihmismassoja ja nauttia rauhassa luonnosta sekä rennosta olemisesta. Tämä onnistui erinomaisesti, ja Kouvolan kaupungissakin monessa paikkaa huomasimme että hygieniasta ja turvaväleistä huolehdittiin todella hyvin.

Lähdimme ajamaan Vantaalta jo aamulla, ja alle 1,5h matka perille menikin lähes hujauksessa. Majoituimme Ankkapurhan kulttuuripuiston alueen huoneistomajoituksessa Tammelassa, mikä sopi lapsiperheen tavara- ja säädön määrään loistavasti, etenkin kun saimme Minimiehelle aivan oman makuuhuoneen.

Aamupäivän ajan tutustuimme Ankkapurhan alueeseen, jonka keskiössä on 1600-luvulle historiansa juontava Anjalan kartano. Nykyisin alueella on nuorisokeskus Anjalan järjestämänä paljon mm. leirikoulu- ja nuorisotoimintaa, sekä erilaisia luontoaktiviteetteja. Loppukesästä alueella on luvassa myös esimerkiksi Tuure Kilpeläisen ja muiden esiintyjien ulkoilmakonsertteja.

Vanhaan viljavarastoon rakennetun Makasiinikahvilan terassilla nautimme kevyenä lounaana paikallista ruokatuotetta ”läppää”. Läpän voi valita joko kasviksilla tai palvilampaalla ja emmentalilla täytettynä, ruiskuoreen taitettuna. Mausta ja koostumuksesta tuli vähän mieleen minipizza rukiisessa karjalanpiirakassa, ja se toimi oikein kätevänä välipalana. 

Iltapäivällä suuntasimme innokkaina metsäretkelle! Muutaman sadan metrin päästä kahvilalta alkaa Känkkärän luontopolku, joka kulkee aivan Kymijoen varren rantakallioilla upeissa maisemissa. Minimies on tottunut kävelemään kanssamme omaan tahtiinsa usean kilometrin lenkkejä, ja tälläkin kertaa suurimpana haasteena oli lähinnä yrittää hillitä hänen vauhtiaan pusikoissa. Pienten lasten kanssa liikkuvien kannattaa kuitenkin varautua siihen että luontopolku on korkeuseroiltaan ja maastoltaan vaihtelevaa, eikä kokonaan esteetön. 

Minimies pääsi ensimmäistä kertaa itse näkemään ja poimimaan luonnossa kasvavia mustikoita ja metsämansikoita, enkä liioittele pätkääkään kun sanon hänen olleen haltioissaan! Perillä reitin päässä paistoimme laavulla makkaraa, ja nautimme samalla maisemista joen rannalla. Eväät olivat paikallisia herkkuja; piirakkaa Korian leipomolta, makkarat samaisen kylän Palvilihalta sekä Polven juustolan punaleimaa. Päiväretkillä olemme aiemminkin nauttineet luontokohteista kolmistaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta tämäkin patikointi taas herätti kipinän toteuttaa vielä tulevaisuudessa ihan yön yli retkeilyäkin perheenä!

Päivä 2

Aamupalan jälkeen lähdimme kävelylle Inkeroisten puolelle Tehtaanmäen alueelle. Tänne kävellen päästäkseen täytyy ylittää Kymijoki siltaa pitkin, ja samalla pääsee ihailemaan rosoisen upeita tehdasmaisemia sekä sillan alle padottua koskea. Tehtaanmäki on Alvar Aallon Kouvolaan suunnittelema asuinalue, ja käytimme Citynomadin mobiilisovellusta oppaanamme sen historiaan tutustumisessa. Sovelluksesta näytti löytyvän reittejä myös muiden kaupunkien nähtävyyksiin.

Sää ei aivan täysillä meitä suosinut, ja jouduimme parin sadekuuron uhriksi. Päätimme ajaa Anjalasta Kouvolan keskustaan lounaalle, ja teimme myös pikavisiitin lasten liikennepuistoon. Minimies oli harmillisesti vielä liian lyhyt ajamaan polkuautoilla joihin olisi itse kovasti halunnut, mutta pääsi silti onneksi ajelemaan vedettynä kolmipyörän selässä. Puistoon on vapaa pääsy, ja täällä vierähtäisi isomman lapsen kanssa varmasti helposti hetki jos toinenkin! Myös autojen desinfiointi hoidettiin käytön jälkeen sellaisella tehokkuudella ja tarkkuudella, että vaihtopiste muistutti työntekijöineen melkein F1 varikkoa.

Lounaalla kävimme Gastropub Betonyssa. Palvelu oli todella iloista ja ystävällistä, ja saimme pyynnöstä Minimiehelle myös oman annoksen. Sekä kasvis- että lihavaihtoehto lounaasta olivat molemmat todella maukkaita. 

Palatessamme Ankkapurhaan miehet menivät ottamaan päiväunet, ja itse osallistuin ohjatulle kartanon tarinakierrokselle, joita järjestetään tiistaisin ja lauantaisin. Mielenkiintoisen kartanohistorian lisäksi kierroksella pääsee kuulemaan hieman myös alueen kummitustarinoita, jotka kieltämättä saivat hetkeksi aikaan kylmät väreet Kartanolta kierroksen jälkeen yksin pois kävellessä. 

Iltapäivällä ajoimme Kettumäen kansanpuistoon, missä pääsee suloisella puumökkialueella metsän keskellä näkemään kotieläimiä ja leikkimään vapaasti piha-alueella esim. puujaloilla sekä keppihevosilla. Kesäaikaan puistossa toimii myös kahvila. Paikan hauskinta antia oli katsoa kun Minimiehen marjastusinto puhkesi jälleen kukkaansa, ja hän päätti jakaa mustikkasaaliinsa kanaseurueen kanssa.

Päivä 3

Sää oli herätessämme aurinkoinen ja tyyni, mikä tarkoitti meille ilouutisia! Viimeisen päivän kunniaksi pääsimme kokeilemaan ohjattua perhemelontaa Anjalanlahdella. Donin kanssa olemme mökkireissujen soutuveneilyn lisäksi aiemmin myös meloneet kaksistaan tuplakajakilla Thaimaassa Koh Mookilla. Tällä kertaa aktiviteetti ei onneksi sisältänyt samoja extreme-elementtejä kuin silloin (avomerta, auringonpistosta ja ties minkä asteen palovammoja auringossa).

Nousimme ohjaajamme kanssa kolmen hengen kanoottiin kartanon rannasta, ja nautimme täysillä aamupäivän upeasta säästä ja luonnon rauhasta! Minimies oli aluksi selvästi jännittyneen innostunut, mutta rentoutui lopulta niin totaalisesti että nukahti puolessa välissä matkaa kanootin lattialla istuen. Ohjattua perhemelontaa voi tosiaan varata aktiviteetiksi Ankkapurhassa vierailun yhteyteen erikokoisilla kanooteilla, ja hinta sisältää myös kaikki varusteet ja opastuksen. Mekin saimme hyviä ja aivan uusia tekniikkavinkkejä melontaan. Melontaa varatessa kannattaa vaikkapa olla yhteyksissä paria päivää aiemmin, ja huomioida säävaraus, eli se että kovin monen metrin tuulella aktiviteettia ei voida järjestää. Kaikenkaikkiaan melonta oli koko reissumme huippukohta, ja voisimme hyvin kuvitella tekevämme toistekin vaikka vain päiväretken päästäksemme kokeilemaan sitä uudestaan

Ennen kotiinlähtöä pysähdyimme vielä Anjalassa lounaalla Kiroileva Kokki ravintolassa, josta olimme kuulleet paljon hyvää. Buffet-lounas oli erinomaisen monipuolinen, ja alueella ilmeisen suosittu. Minimiehen kanssa oli täälläkin helppo ruokailla, ja erityisesti jälkiruokana ollut raparperikiisseli sai häneltä täydet 10 pistettä. Huomasimme Facebookista että viikonloppuna ravintolassa järjestettiin myös lastenpäivä erilaisine puuhineen, mikä olisi ollut hauska nähdä.

Pieni lomamme näytti meille Kouvolasta uuden puolen aiemmin tuntemamme Tykkimäen riehakkuuden vastapainoksi. Palvelu oli jokapuolella hyvin lapsiystävällistä, ja luonnonrauhasta pääsee nauttimaan helposti. Etenkin ravintolapysähdyksiä teemme kaupunkiin varmasti jatkossakin mökkireissujen ajomatkoilla!

Kurkkaa myös video reissusta meidän Instagramissa: @perhenaapurista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?