Mannavanukas on herkku, jota olen syönyt viimeksi varmaankin lapsena. Muut vanukkaat ja panacotta-tyyliset jälkkärit ovat syrjäyttäneet mannavanukkaan, vaikka se hyvää onkin. Mannasuurimopakettia käsissäni pyöritellessä totesin, että nyt on kyllä korkea aika tehdä taas vanhan ajan klassikkoherkkua.

mannapuuro3

Käytännössä manna on vehnänydinsuurimoita, joista on erotettu kuiduista suurin osa. Manna, kuskus ja bulgur ovat kaikki vehnän ydintä eri muodoissa. Vanukkaiden valmistuksessa kananmunan keltuaisella saadaan paksumpi rakenne. Manna kuitenkin paksunee turvotessaan, jolloin mannavanukkaaseen ei tarvita kananmunaa. Liivatetta tarvitaan mannavanukkaassa tekemään rakenteesta lohkeavan.

Mannasta valmistetaan myös vispipuuroa vaahdottomalla löysää mannapuuroa. Paras vispipuuro syntyy mielestäni vaahdottamalla vispipuuroa yleiskoneessa jäähtymiseen saakka. Tällöin vispipuuro on melkein yhtä kuohkeaa kuin kermavaahto. Tässä yhteydessä ei kannata käyttää liivatetta, tai muuten vispipuurosta voi tulla kuohkean sijaan venyvää.

mannapuuro1

Mannavanukas

Tarvitset:
4dl täysmaitoa (8dl*)
1,2dl spelttimannasuurimo (SunSpelt)
1/2tl suolaa
2rkl hunajaa
1 liivatelehti

Valmista näin:
Liota liivate veteen ja kuumenna maito. Lisää maitoon manna vispaten ja anna kiehua noin minuutin ajan. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi pois. Lisää maidon sekaan liivate, hunaja ja suola. Sekoita ja laita purkkiin jähmettymää. Tarjoile vaikka marjojen kera.

  1. *jos jätä vanukkaan yöksi kylmään niin silloin se tarvitsee tuplasti enemmän nestettä

Tämä resepti löytyy myös instastani

Mannavanukkaasta vegaaninen?

Onnistuu! Korvaa täysmaito kookosmaidolla tai muulla kasvimaidolla, hunaja kookossokerilla ja liivate agar-agarilla.

mannavanukas

Share:

2 Comments

    • Alexander
      Kirjoittaja
      7.3.2017 / 22:21

      Komppaan.

Vastaa


Looking for Something?