Päätin sunnuntaina suorastaan repäistä, ja hain Stockan lihatiskiltä luuydintä. Paahdetun luuytimen maku on pehmeä ja voinen, joten se sopii loistavasti levitteeksi leivän kanssa. Kun luuydinten sisus on syöty niin kiekot takaisin pataan ja eikun keittämään, siitä syntyy nimittäin lihalientä.

luuydin1

Naudan potkaluusta tai muista pitkistä luista sahatut kiekot ovat olleet aikoinaan tärkeä rasvanlähde ruoassa. 1800-luvulla Euroopassa oli tavallista käyttää luuytimen nauttimiseen pitkää ohutvartista lusikkaa tai haarukkaa. Nykyään luuydintä on harva koskaan maistanut, vaikka kyseessä on yksi herkullisimmista ja ravitsevimmista naudan osista. Paahdetun luuytimen hienouksiin kuuluu myös helppous, eli tämä sopii aloittevalle kokillekin. Luuydintä saa asiantuntevilta lihatiskeiltä, yleensä varsin edullisestikin.

luuydinkiekot

Paahdetut luuydinkiekot

Tarvitset:
650g luuydinkiekkoja
Uunin kestävä valurauta- tai hiiliteräspannu (tai uunipelti)

Valmista näin:
Laita luuytimet pannulle tai uunipellille ja nosta 200-asteiseen uuniin, 20-25 minuutiksi. Kun luuytimistä on irronnut runsaasti rasvaa ja ydin on muuttunut harmahtavaksi hyytelöksi, on se valmista nautittavaksi.

Näin ensihätään levitin luuydintä hiukan sipulileivän päälle, mutta voit käyttää sitä kastikkeissa, maustevoissa tai vaikka pihvin viimeistelyssä.

Kun olet kaapinut sisuksen pois, säästä vielä luut. Niistä valmistuu nimittäin todella maukas lihaliemi, josta tulossa on vielä myöhemmin oma postauksensa.

Lisävinkki
Jos tarvitset lisää makua muuten tavanomaiseen kastikkeeseen, heitä liemen joukkoon muutama paahdettu tai paahtamaton luuydinkiekko. Hetken keittämisen jälkeen ydin on liuennut liemeen ja lopputuloksena on hyvin rikkaan makuinen kastike.

luuydin4

Vastaa


Looking for Something?