Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Jälkiruoka perinteisestä leipäjuustosta

Suomessa on mielestäni paljon kehityspotentiaalia jälkiruokien maailmassa. Nyt en puhu kakuista tai leivonnaisista, koska ne ovat menneet valovuoden eteenpäin kehityksessä. Sen sijaan vaikkapa kiisselit ja marjarahkat voisi toteuttaa nykyaikana jo huomattavasti hienommin. Tietenkään hienous ei ole kerro mitään mausta, mutta oletko nähnyt missään hienosti esille laitettua kiisseliä tai rahkaa?  Vaikka tämän kertainen reseptini ei ole kumpaakaan edellämainituista jälkiruuista, on siinäkin ehkä jämähtänyttä luonnetta.

Leipäjuusto on äärimmäisen suomalainen raaka-aine, jonka mausta tykkään paljon. Leipäjuusto lakkahillon kera on iha kiva, mutta kyllä leipäjuustosta saa aikaiseksi aika paljon muutakin. Ruokaisa salaatti leipäjuustolla tai esimerkiksi lihapata, johon tulee aivan lopussa sekaan hiukan leipäjuustoa kuulostaa jo nyt herkulliselta. Miksipä ei näitä asioita päästetä toteutuksen asteelle? Ehkä leipäjuusto on yhdistetty lakkahilloon niin voimakkaasti, että kaikki muu, mitä tästä hienosta tuotteesta voisi tehdä, tuntuu epäsopivalta.

Ikuinen rakkauteni, kinuski, mätsää leipäjuuston kanssa hyvin. Ripauksella suolaa kinuskista tulee astetta eksoottisempi, eli suolakinuski. Surullista kyllä, aika monessa ravintolassa kinuskiksi sanotaan kondensoidusta maidosta tehtyä karamellia, joka on kuitenkin aika kaukana kinuskin mausta. Olen testannut varmaan 10 erilaista kinuskiohjetta, mutta tämän reseptin kinuskia olen tehnyt pariinkin otteeseen.

Jälkiruoassa esiintyy myös karviainen, jota pihallamme kasvoi kesällä niin satoisasti, että sitä löytyi pakkasesta vieläkin. Karviaishillo ja marjapiirakka karviaisista ovat molemmat ikisuosikkejani. Karviainen on myös sen verran hapan, että se sopii todella hyvin lihan tai linturuokien seuraksi. Jos tekisin kanaviillokkia, lisäisin sinne aivan lopussa halkaistuja karviaisia ja rakuunaa tuomaan kesää ja autenttisuutta.

Leipäjuusto yhdistettynä karviaismarjojen, suolakinuskin ja speltti-crumblen kanssa toimivat itsenäisyyspäivänä jälkiruokana. Helppo ja maukas jälkiruoka varsinkin aikuiseen makuun!

Suolakinuski 2.0

Tarvitset:
100 g ruokokidesokeria
100 g kuivaa valkoviiniä
100 g kermaa
30 g voita
2 g suola

Valmista näin:
Paahda sokeri ruskeaksi, lisää valkoviini ja keitä puoleen. Lisää kerma ja keitä jälleen puoleen. Viimeistele kinuski lisäämällä joukkoon suola ja voi ja sekoita tasaiseksi.

Tästäkin kokkailusta on video.

Speltti-crumble

Tarvitset:
2 rkl karpalomehua
1 rkl mustikka-spelttikuitulisää
4 rkl ruokokidesokeria
50 g voita
150 g spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita (tuomaan rakennetta)
suolaa

Valmista näin:
yhdistä ensin karpalomehu ja kuitulisä, lisää sitten loput ainekset ja nypi voi joukkoon. Kun seos on muruinen, kaada se uunipellille ja levitä tasaisesti.
Paista 180 asteessa noin 10 minuuttia. Anna crumblen jäähtyä täysin ennen käyttöä, jotta se on vielä astetta rapeampi.

Teen videolla myös tämän jälkiruoan crumblen.

Leipäjuusto  jälkiruoka

Tarvitset:
Leipäjuustoa
Karviaisia
Suolakinuskia
Speltti-crumblea

Valmista näin:
Kun kaikki on valmista, kuutioi huoneenlämpöinen leipäjuusto ja laita jälkiruokakulhoon tai lasipurkkiin karviaisten kera. Kaada päälle suolakinuskia, ripottele crumblea ja tarjoile aterian kruununa.

leipäjuusto jälkiruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?