Kaupallinen yhteistyö: Valio

Syön välillä maustettuja jogurtteja kevyenä herkkuna tai välipalana. Kokonaisesta litran tölkistä jää kuitenkin myös moneen muuhun tarkoitukseen. Maustettuja hedelmäjogurtteja käytetään harvemmin ruoanlaitossa, mutta miksi ei voisi?


Jos olisin toisella puolen planeettaa, saattaisin pilkkoa mangoa ja chiliä jogurtin sekaan ja tarjoaisin sitä paistetun kalan seurana. Kuulostaa herkulliselle, eikö? Eikä korianteri ja kypsä peruna sitruunalla maustetun jogurtin joukossa kuulosta sekään pahalta. Aasialaisessa keittiössä tämä raaka-aineiden yhdistely tunnetaan paljon paremmin.

Kukkakaalista saa helposti hyvää ruokaa, tässä resepti kukkakaali wingseihi

Maustettua jogurttia voi käyttää ihan samaan tapaan. Niinpä tein hedelmäjogurtista suolaiselle ruualle lisäkkeen. Kukkaali lienee yksi suosikkivihanneksistani. Miksen siis tekisi siitä jotain ruokaisaa, jolle jogurtista syntyisi lisäke. Tempurat ovat yksinkertaisia valmistaa ja niitä voi syödä pienenä naposteltavana tai osana isompaa ateriaa. Tempurareseptiä blogista ei taida vielä löytyä, niin laitetaanpa sellaista tulemaan. Puolestaan jogurttikastikkeen kohdalla mietin ensin jotain hauskaa korianteri ja lime -juttua, mutta sitten hoksasin, että minullahan on kesäsipulin vartta ja raikasta kurkkua. Tähän ei tarvita kuin hiukan chiliä sekä valkosipulia niin soosi on kunnossa. Jotta onnistut saamaan hyvän maun ja rakenteen, kurkusta pitää tiristää ylimääräinen neste pois. Tässä yhteydessä se onnistui pienellä suolauksella ja puristelulla. Chilikastike, jota käytin, sisältää etikkaa, joten sieltä tulee lisähappoa kokonaisuuteen. Tuore valkosipuli oli loppu, mutta Liquid Garlic ajoi asiansa.

Kolmantena, mutta ehkä käytännön tekemistä edistävänä vinkkinä, leikkaa kukkaali sahaamalla kannasta nuput irti. Saat silloin nopeasti pienellä sotkulla kaikki nuput leikattua. Kukkakaalin lehdet ovat myös syötäviä ja niistä tulee melkein parempia tempurassa kuin itse kukkakaalista, voin luvata!

Kukkakaali tempurat

1 kukkakaali
2 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tandoori-mausteseosta
uppopaistamiseen sopivaa öljyä

Sekoita vehnäjauho, keltuaiset, vesi, mausteet ja oliiviöljy. Vaahdota valkuaiset ja nostele muiden ainesten joukkoon. Leikkaa kukkaali nupuiksi ja säästä lehdet. Kannan voi ottaa sivuun esimerkiksi pataruokia varten.

Kuumenna syvässä kattilassa uppopaistoon sopivaa öljyä, kuten rypsiöljyä, auringonkukkaöljyä tai vaikka oliiviöljyä. Voit testata öljyn kuumuuden esimerkiksi pienellä leivänpalalla: kun leivänpala kiehuu kevyesti öljyn pinnalla, on paistolämpötila oikea. Pidä uppopaiston aikana kattilankansi saatavilla siltä varalta, että öljy leimahtaa. Levitä keittiöliina esimerkiksi uunipellin päälle, johon voit nostaa valmiit tempurat vetäytymään.

Pyöräytä kukkaalia tempurataikinaan ja nosta sitten varovasti taikinasta kuumaan öljyyn. Paista kunnes pinnassa on kaunis väri. Käytin tässä kahta otinta, yhdellä koskin raakaan taikinaan ja toisella nostin kuumasta öljystä valmiit tempurat pois. Muuten ottimet sotkeutuvat.

Makea Kurkku-jugurttikastike

1 pieni kurkku
2 kesäsipulin varsi
2 dl hedelmäjugurttia (sisältäen vain hedelmien omaa sokeria)
1 rkl hienonnettua valkosipulia (tuoreena tai purkista)
1 rkl chilikastiketta (sekoittuu paremmin kuin tuore)
1/2 tl suolaa

Raasta kurkku ja ripottele päälle hiukan suolaa. Purista ylimääräinen neste pois ja nosta kurkkuraaste kulhoon. Pilko sipulin varsin ohuelti ja lisää kurkun seuraksi. Lisää päälle jogurttia, valkosipulia ja chilikastiketta. Sekoita hyvin ja nosta koko komeus kylmään. Kastike on tarjoiluvalmis heti, mutta maku on parhaimmillaan noin tunnin kuluttua.

Share:

Vastaa


Looking for Something?