Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Köyhät ritarit | arjen jälkiruoka

Viimeaikaisen leipomisvimman vuoksi pääsi muutama leipäviipale hiukan kuivahtamaan. Mitäpä muutakaan niistä voisi tehdä, kuin perinteisiä köyhiä ritareita, joita olen tainnut syödä viimeksi joskus lapsena. Köyhät ritarithan ovat oiva tapa hyödyntää kuivat leivänkannat tai pullanpalat ja resepti on niin helppo, että makeannälän saa taltutettua nopsasti.

Larousse Gastronomique kertoo köyhistä ritareista (ranskalaiselta alkuperältään pain perdu), että tarkoituksena oli nimenomaan hyödyntää leivänkannikat ja ylijääneet palat. Siitä huolimatta Etelä-Ranskassa köyhät ritarit olivat juhlaherkkua, erityisesti pääsiäisenä.

Köyhien ritareiden juju on rapeaksi paistettu pinta ja pehmeä sisus. Ritareitaan voi myös rikastuttaa esim. hillolla ja kermavaahdolla.

ritarit1

Köyhät ritarit

Tarvitset:
6 viipaletta vaaleaa leipää esimerkiksi briossia
2dl maitoa
1 kananmuna
ripaus vaniliasokeria
paistamiseen voita ja öljyä

Valmista näin:
Sekoita kananmunat, maito ja sokeri. Kuumenna pannussa tilkka rasvaa ja kasta leipäviipaleita molemmin puolin maitoseoksessa ennen kuin laitat ne pannulle paistumaan. Nosta muutama leipäviipale kerrallaan paistumaan ja varo etteivät ne pääse palamaan. Paistaminen vie noin 1-2 minuuttia per puoli, ne ovat valmiita tarjottavaksi kun niissä on molemmin puolin kaunis väri.

Instassani on myös video muodossa tämä resepti.

Karviaishillo

Tarvitset:
4dl karviaisia
1dl sokeria
ripaus vanilijajauhetta

Valmista näin:
Keitä karviaisia ja sokeria pienessä kattilassa hiljalleen 5-10 minuuttia ja nosta pois lämmöltä.
Lisää joukkoon vanilija, sekoita ja kaada lasipurkkiin. Tarjoile tämä hiukan hapokas hillo esimerkiksi köyhien ritarien tai laskiaispullien seurana.

Tällä sokerimäärällä hillo säilyy parisen viikkoa hyvin. Suuremmalla määrällä hillo säilyy paljon pidempään, mutta se on myös silloin huomattavasti makeampi. Tämäkin resepti löytyy instastani videona

Jos haluat tarjota köyhiä ritareita isommalle porukalle suosittelen paistamaan kaikki leipä viipaleet hiukan aikasemmin ja laittamaan uuniin juuri ennen tarjoilua. Näin saat lämpimiä ritareita isommallekkin porukalle helposti.

ritarit3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?