Yhteistyössä: Kalliolan luomu

Kotimainen luomupurjo on todellinen heviosaston helmi, vaikka sitä ei juuri osata kotikeittiöissä hyödyntää. Periaatteessa purjo on kuin sipuli, mutta ei sinne päinkään. Mielikuvissani peruskuluttaja käyttää purjonsa keittoon – eikä juuri mihinkään muuhun. Monissa muissa ruokakulttuureissa purjo on kuin kevätsipuli, jota käytetään joka paikassa. Tässä tietenkin korostuu purjon ikä, sitä nuorempi, sen parempi. Kevyellä ryöppäämisellä nuoresta purjosta tulee sellaisenaan loistava lisäke. Maullisesti purjo on vähemmän sipulimainen, joten se sopii niillekin, jotka eivät niinkään tykkää sipulista.

Joitain saattaa ärsyttää hiekan puhdistaminen purjon kerrosten välistä. Tähänkin löytyy onneksi pari niksiä. Sen sijaan, että leikkaisin koko purjon pituussuunnassa ja huuhtelen sellaisenaan, tykkään itse leikata purjon ohuiksi renkaiksi, jotka laitan vedellä täytettyyn astiaan. Pienellä muljuttelulla purjon renkaat irtoavat toisistaan ja hiekka painuu pohjalle.

Purjosta syntyy myös hyvin vähän hävikkiä, jos tietää, mitä tekee. Niin purjon vihreä kuin vaaleakin osa ovat syötävissä. Vain aivan kanta ja kuivuneet kärjet voi leikata pois, mutta on niitäkin käytetty liemissä. Missä siis vika purjon suhteen? En tiedä, mutta toivottavasti alla olevat reseptit innostavat ostamaan seuraavalla kauppareissulla purjoa ja hyödyntämään sen maksimipotentiaalin – varsinkin, kun kyseessä on kotimainen ja vieläpä edullinen raaka-aine 🙂

Purjopiirakka

Tarvitset piirakkapohjaan:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kuutioitua voita
2-3 rkl kylmää vettä

Valmista piirakkapohja näin:
Nypi voi jauhoihin ja lisää vesi. Vaivaa taikina yhtenäiseksi. Halutessa öljyä uunivuoka kevyesti ja painele vuoan pohjalle ja reunoille taikina. Tee haarukalla muutama painallus ja esipaista pohja uunissa 200 asteessa 10-12 minuuttia.

Tarvitset täytteeseen:
1 kokonainen purjo
3 rkl öljyä
2 dl kermaa
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria

Valmista täyte näin:
Viipaloi purjo, liota vedessä ja laita sitten paistumaan pannulle öljyyn. Kun purjo on kevyesti paistettu, kaada purjo astiaan, lisää joukkoon kerma, kananmuna, juusto, suola ja pippuri ja sekoita. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle, tasoita ja paista uunissa 200 asteessa vielä 15-20 minuuttia.

Purjosalsa

Tarvitset:
1/2 purjo
1 chili
1 esikypsennetty maissi
1 lime
1 punasipuli
3 rkl öljyä
suolaa

Valmista näin:
Paahda kuivalla pannulla maissi, chili, purjo ja lime. Leikkaa pieneksi purjo, chili ja maissinjyvät. Siirrä kulhoon, mausta suolalla ja kaada joukkoon öljy. Halkaise lime ja purista mehu sekaan. Sekoita ja siirrä tarjoiluastiaan.

Purjo-perunapaistos

Tarvitset:
500 g kypsää perunaa
1 purjon vaalea osa
3 rkl kaprista
2 valkosipulin kynttä
kourallinen lehtikaalia
1 rosmariinin oksa
2 rkl öljyä
2 rkl voita
suolaa
pippuria

Valmista näin:
Kuutioi peruna ja viipaloi purjo. Laita pannulle öljyä ja paista perunakuutiot rapeaksi. Lisää vasta sitten purjo. Kun purjo on paistunut, lisää keskelle voi, rosmariini, kaprikset ja valkosipuli. Paista hetki ja revi vielä joukkoon lehtikaali. Mausta suolalla, pippurilla ja siirrä tarjoiluastiaan.

Sitruuna-purjolohi

Tarvitset:
800 g lohta
1 sitruuna
1 prk smetanaa
1 purjon vihreä osa
suolaa
pippuria halutessa

Valmista näin:
Sirottele pannulle suolaa ja paahda siinä purjolle väriä. Leikkaa sitten purjo pieniksi renkaiksi. Siirrä lohi uunivuokaan, raasta päälle sitruunan kuoren keltainen osa ja ripottele pinnalle suolaa. Levitä lohen pinnalle myös paistetut purjosiivut. Lisää päällimmäiseksi smetana ja levitä se ohueksi kerrokseksi lohen pintaan. Laita uuniin ja paahda 230 asteessa kunnes pinnassa on hyvä väri, eli noin 20-30 minuuttia.

Purjolasagne

Tarvitset:
10 lasagnelevyä
1/2 purjo
200 g lehtikaalia
2-3 rkl öljyä
1 prk Koskenlaskijaa
1 prk kermaa
1 ps juustoraastetta
1 rasia terttutomaatteja

Valmista näin:
Viipaloi tomaatit ja purjo ja revi lehtikaali pienemmäksi. Paista öljyssä purjo ja kaali. Laita vuokaan kolmannes tomaateista ja päälle kolmasosa lasagne levyistä. Levitä sitten päälle paistettua purjo-kaaliseosta ja lisää kolmannes Koskenlaskijasta, kermasta ja juustoraasteesta. Toista samaa, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Lisää vuoan pintaan vielä viimeiset tomaattiviipaleet ja rouhi pippuria päälle. Paista uunissa 230 asteessa 30-40 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja jätä jäähtymään tunniksi ennen tarjoilua.

Share:

4 Comments

  1. 3.5.2019 / 23:20

    Mistä löysit kotimaisia luomupurjoja tähän aikaan?

    • Alexander
      Kirjoittaja
      4.5.2019 / 11:21

      Sain suoraan tuottajalta ns kuvia varten -> kuitenkin vähittäiskaupan sesonki kun alkaa niin silloin olisi hyvä olla sisällön olemassa.
      Periaatteessa onhan se vähän aikaista julkaista sisältöä mutta toisaalta, jos ihmiset osaisi käyttää purjoa niin olisi se silloin arvostetumpi kasvis 🙂
      Tuleeko teillä purja käytettyä?

  2. 4.5.2019 / 21:27

    Aivan älyttömän hyvän kuuloisia reseptejä, kiitos näistä! Luulen, että laitan kaikki testiin, kunhan vain osaan päättää, mistä aloitan. Pidän purjosta tosi paljon, ja käytän sitä paljon sellaisenaan salaateissakin. Kiva saada uusia ideoita sen käyttöön!

    • Alexander
      Kirjoittaja
      5.5.2019 / 10:33

      Juu siis meillä oli käymässä purjon kasvattaja ja katottiin kimpassa mitä purjosta tehtäisiin. Nuori purjo erityisesti on hyvinki tuntematon raaka-aine useimmille. Tavallaan purjostakin olisi vaikka mihinkä kunhan ihmiset uskaltaa kokeilla, niinkuin sinä ✌😊 kiitos kommentistasi!

Vastaa


Looking for Something?