Eräänä tiistaina minulla oli vapaapäivä, joten otin asiakseni testata Helsingin lounasravintolatarjontaa. Otin suunnakseni Sörnäisten Tukkutorin kupeessa sijaitsevan ravintola Paleman, jonne minut oli ystävällisesti kutsuttu lounaalle.

Saavuin Tukkutorille eli Työpajankadulle, jossa siis sijaitsee aivan lähekkäin Kellohalli, Teurastamon Portti ja B-Smokery. Palemaan sisään päästyäni havaitsin, että ravintola oli lähes täynnä. Tilassa oli kuitenkin lämmin ja kutsuva tunnelma.

Tilasin lounaan tiskiltä viidestä eri vaihtoehdosta. Ilokseni huomasin myös, että lounaslistalta löytyy käsityönä tehtyjä Harjun makkaratehtaan makkaroita, joita saa vain hyvin harvassa paikassa. Tilasin kuitenkin suosituksesta paahdettua possun kylkeä hapankaalilla. Lounasannosten hinnat vaihtelevat 10 € molemmin puolin. Lounaan hintaan kuuluu myös keittoa, leipää, kahvia ja teetä.

Aloitin lounaani borssikeitolla, jonka seurana oli smetanaa ja leipää. Keitto oli maistuvaa, siitä löytyi kaaliakin, joka usein uupuu borssikeitosta. Leipä maistui tuoreelta ja talossa tehdyltä.

palema2

Ruuhkasta huolimatta sain pääruuan eteeni nopeasti. Pöytään tuotiin lämpimällä lautasella rapeaa possun kylkeä, smetanaista hapankaalia, perunaa ja hiukan yrttiöljyä. Annos oli kyllä sen kokoinen, että fyysistä työtä tekevä saa vatsansa täyteen – sehän passaa meikäläiselle! Annoksen makumaailma oli perinteinen eikä liian voimakas. Possun kyljessä oli todella hyvä rapsakkuus, kuten kuuluukin.

palema3

Olin pääruuan jälkeen jo aivan täynnä mutta sain maistaa jälkiruoaksi vielä runebergin torttua. Kahvin kohdalla ei ollut kyse ihan perinteisestä Juhla Mokasta. Selvisikin, että kahvi tulee läheiseltä pienpaahtimolta, nimeltään Helsingin kahvipaahtimo.

Ennen lähtöäni ehdin vielä vaihtaa muutaman sanan keittiömestarin kanssa. Palemalta löytyy jo ikää, se on nimittäin toiminut vuodesta 1933 asti ja tullut tunnetuksi laadukkaasta lounaastaan. Paleman taustalla on ajatus tarjota hyvää kotiruokaa ketään pois sulkematta. Lisäksi lähes kaikki, mitä ravintolassa tarjotaan, on käsityötä. Ei siis mikään ihme, että maistui.

palema4

Kehitettävää

Ravintolassa riitti asiakkaita, joten kiireisimpään lounasaikaan ei välttämättä heti löydy pöytää.
Ruokalistassa voisi olla yksi ruokaisa salaatti, joka olisi kevyempi vaihtoehto lounaalle.

Kehuttavaa

Lounasruoka oli maistuvaa ja sisälsi huomattavasti käsityötä.
Annokset olivat sen kokoisia, ettei niistä jäänyt nälkä.
Ravintolaan voi tulla lapsiperhe tai vaikka lemmikin kanssa.
Erikoisruokavaliot oli huomioitu ruokalistalla.
Lounas oli erittäin kohtuullisen hintainen ja siihen kuului kahvi, keitto ja leipä.

2 Comments

 1. Juha
  1.2.2017 / 22:33

  Lounaan pääruoka jokseenkin sotkusen näköinen kyhäelmä, ei houkuta… Tosin maku voi olla parempi kuin ulkonäkö tässä kohtaan.

  • Alexander
   Kirjoittaja
   1.2.2017 / 22:43

   hapankaali muhennos ei ole esteettisintä mutta maultaan aivan huippua, esimerkiksi makkaroiden tai kyljen seurassa aivan loistavaa 🙂

Vastaa


Looking for Something?