Mieleen muistui vuosien takaa syksyinen sienestysreissu. Neljän tunnin rämpimisen jälkeen oli jalat turvoksissa ja nälkäkin sen mukainen. Onneksi kotiin päästyäni muistin, että kaappiin oli jäänyt palanen edellisenä iltana leivottua sienipiirakkaa. Hurray!

Muutama viikko takaperin tein Matti Jämsenin kanssa Västerbotten-juustopiirakkaa, josta sain inspiraation tälle sienipiirakkareseptille.

Tällä kertaa olimme marjastamassa lähimetsässä ja samalla bongasin pari tattia, kanttarelleja ja vaaleita orakkaita. Kaapissa oli onneksi kaikki, mitä sienipiirakkaan tarvittiin. Joten sienet vain pannuun paistumaan ja leivonta käyntiin.

Sienipiirakka (1 uunipellillinen)

pohja

250g voita
595g vehnäjauhoja
50g vettä

täyte

500g sieniä (esim. tatteja, kanttarelleja, suppilovahveroita, orakkaita tai herkkusieniä)
6 kananmunaa
4dl kermaa tai suurustettua kasvislientä
200g juustoa raasteena tai muruna (Gruyer, Västerbottensost, parmesaania tai vaikka Mustaleimaa)
3 sipulia
50g voita
suolaa, pippuria ja halutessasi timjamia

Aloita valmistamalla piirakkapohjan taikina. Kuutioi voi, lisää sekaan jauhot ja nypi muruiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä ja muovaa taikinasta tasainen pallo. Peitä taikinapallo ja nosta kylmään kovettumaan.

Sillä välin kun taikina kovettuu, voit valmistaa täytteen. Leikkaa sienet pienemmiksi ja paista voissa pannulla. Lisää sienten joukkoon paistumaan pieneksi leikattu sipuli. Anna paistoksen jäähtyä ja riko sitten joukkoon kananmunat ja sekoita. Lisää sekaan myös kerma ja juustoraaste ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ota kovettunut taikina jääkaapista, siirrä leivinpaperille ja kaulitse leivinpaperin muotoon. Taikina on aluksi melko kovaa, mutta kaulitseminen helpottuu, kun taikina vähitellen pehmenee. Siirrä taikina leivinpaperin päällä reunalliselle uunipellille. Tee haarukalla reikiä kaulittuun taikinaan (tämä on erittäin tärkeää, jottei piirakkapohja ala kupruilemaan esipaiston aikana.) Paista pohjaa uunissa ensin 180 asteessa noin 12 minuuttia.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa muutama minuutti ensin 200 asteessa, jotta pinta saa väriä ja laske siten lämpötila 160 asteeseen. Jatka kypsennystä, kunnes munamassa on täysin hyytynyt. Tässä kestää noin 15 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista, jotta saat kauniin leikkuupinnan. Piirakkaa syntyy kokonainen pellillinen tällä ohjeella, joten siitä riittää vaikka naapureillekkin. Piirakka säilyy jääkaapissa noin kolme päivää, mutta sen voi myös pakastaa.

Täyttävän piirakan kaveriksi sopii mainiosti vihreä salaatti jossa on mieluiten hiukan happoa, kuten esimerkiksi etikkaa tai sitruunan mehua. Tämän kertaisessa salaatista löytyy mm. marinoitua sipulia, oliiviöljyä, rucolaa, lehtikaalia ja pisaratomaattia. Marinoidut sipulit, joihin pyöräyttää hiukan oliiviöljyä, toimivat oivana salaatinkastikkeena.

Sienipiirakka11

Piirakka sopii niin alkuruuaksi kuin pääruuaksi. Minulla se toimii lähinnä vieraille tarkoitettuna hätävarana.

Mikä on sinun vakiopiirakkareseptisi? 🙂

Vastaa


Looking for Something?