Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kastike joka kruunasi piirakan – Vaniljasoosi

vanilja kastike resepti

Kyllä tästäkin olen aiemmin kirjoittanut mutta se ei liene ongelma. Toisaalta nykyään olen yrittänyt etsiä jotain historiallista tarinan tynkää aiheesta kuin aiheesta. Vanilja kastike ei liene poikkeus. Itseasiassa, asian voi jakaa kahteen sattumaan. Vanilja itsessään oli muinaisten azteekkien lämpimän kaakaojuoman mauste ja vanilja saavuttua eurooppaan oli se silloinkin vielä vain suklaan mauste 1700 luvulla. Sittemmin, 1700-1800 lukujen välissä ranskalaiset hovikokit maustoivat sillä jäätelöä/ muitakin herkkuja, jolloin kyseisen lopputuloksen maku on saattanut replikoida sitä mitä tänäpäivänä nautimme muodossa tai toisessa.

Omia pohdintoja:
Kun pohtii oikein tarkkaan mitä jäätelömassassa on ollut aikojen alussa, on siinä ollut mm. sokereita, kermaa, kanamunia ja jokin mauste, joka on tässä tapauksessa vanilja. jotenkin näkisin että jäätelön valmistukseen tarvittava kylmyys ja olosuhteet eivät olleet aivan helposti saavutettavissa joten jäätelön teko yrityksen yhteydessä on saatettu joskus päätyä siihen että massa on sen verran herkullista itsessään ettei miksei sitä tarjoasi piirakan seurana, joita oli aivan varmasti jo keksitty muodossa tai toisessa. Kun mennään pidemmälle, vaniljasoosi on itseasiassa vain creme anglaise mutta johon polveutuu moni muukin herkku. Suora käännös creme anglaisesta on englantilaisen kerma ja kun tätä pohtii hetken, muistuttaa tämä myös vanukas massaa. Vaikka olenkin jo aika kaukana alkuperäisestä asiasta, voit myös lukijana todeta ruuan komplexin historian ja kuinka vaikea selitteistä on sanoa mistä jokin on oikeasti alunperin.

kastike piirakalle

Vaniljasoosi simppelisti

3dl täysmaitoa
3 keltuaista
3rkl sokeria
1/2tl maissitärkkelystä
1tl vaniljaa
ripaus suolaa

Yhdistä kaikki paisti suola. Kuumenna kattilassa jatkuvasti vispaten ensin hiukan kuumemmalla lämmöllä, kun massa vaahto hiukan nousee ja lämpötilaakin on jonkin verran, laske lieden lämpötila noin puoleen. Jatka vatkaamista ja kypsennystä kunnes vaahto laskeutuu, nosta sitten levyltä, lisää suola ja jatka sekoitusta. Kun massa on hiukan jäähtynyt, kaada se esimerkiksi lasipurkkiin ja anna sen jäähtyä. Jos pelkäät että massa voi leikata, eli mennä liian kuumaksi, lorauta joukkoon hiukan kylmää kermaa niin massa jäähtyy oitis. Tarjoile kastike kylmänä, mieluiten yönyli levänneenä.

Tarjoilin kyseisen soosin omppu crumblen kera ja oli muuten herkkua.

alexander Trivedi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?