Sain toissaviikonloppuna todistaa Suomen saariston kauneutta ihan itselleni uudesta näkökulmasta. Varhain lauantaiaamuna pakkasimme kimpsut ja kampsut ja otimme suunnan kohti Kasnäsiä, jossa meitä odotti viikonlopun rentoutumisloma. Kemiönsaaressa sijaitseva Kasnäsin kylä tunnetaan varmastikin parhaiten kylpylä-hotellistaan, joka oli meidänkin matkamme määränpää.

Käsnäsin kylpylähotelli
Sijainti: Kasnäsintie 1294

Kasnäsin kylpylähotellin tarina on mielenkiintoinen, sillä se on saanut alkunsa perheyrityksen omistamasta kalanjalostamosta. Liljeqvistin perheen omistaman kalanjalostustehtaan ympärille Kasnäsin niemeen on vuosien varressa rakentunut paljon perheen laajentaessa toimintaansa. Nykypäivänä perheyritys koostuu kalanjalostamon lisäksi hotellista, kylpylästä, kyläkaupasta ja saaristolaistorista, vierasvenesatamasta ja caravan-alueesta.

Kuinka sinne pääsee?

Kasnäsiin pääsee pääkaupunkiseudulta kätevimmin autolla tai veneellä. Kasnäsin venesatamassa on 100 vieraspaikkaa ja 300 kausipaikkaa. Myös uskoakseni julkisilla pääsee, ainakin Turusta bussilla. Koska meillä ei ole omaa autoa (eikä kyllä venettäkään :D), päädyimme vuokraamaan auton. Avovaimoni on meistä parempi kuski, joten hän ajoi ja minä tein sillä välin töitä (yrittäjän vapaapäivä…) Matka taittui ihan lepposasti ajellessa kahdessa ja puolessa tunnissa.

Kasnäsin kylpylähotelli

Mistään valtavasta hotellirakennelmasta ei Kasnäsissä ole kyse, vaan hotellihuoneet sijaitsevat pienten rivitalojen tyyppisissä rakennuksissa ja kylpylä omassa isommassa rakennuksessaan. Maiseman ja ympäröivän luonnon kannalta tämä rakennustyyli on ollut erittäin onnistunut. Hotellirakennukset on sijoiteltu rinteeseen niin, että ne ikäänkuin sulautuvat osaksi merestä kohoavaa kalliota. Samalla huoneista aukeaa mielettömät näkymät merelle. Luontoa kunnioitetaan täällä myös monin muin tavoin. Hotellilla on nimittäin oma vedenpuhdistamo, joka puhdistaa kaiken käytettävän veden merivedestä!

Meille oli ystävällisesti järjestetty sviitti, jossa oli ruhtinaalisesti tilaa, oma pieni keittiö, sauna ja poreammekin. Jälkimmäisten takia emme itse asiassa lopulta käyneet kylpylän puolella ollenkaan. Omalla terassillakin kelpasi istuskella nauttimassa saaristonäkymistä. Kuitenkin lapsiperheille ja huonomman sään sattuessa kylpylä voisi olla hyvin varteenotettava aktiviteetti.

kasnäs ranta

Ravintola

Kasnäsissä on yksi ravintola, jossa lauantai-iltana näytti olevan paljon vipinää – hotellin asiakkaiden ja lähialueelta tulleiden veneilijöiden lisäksi samana iltana oli myös yksityistilaisuus. Ravintolassa on todennäköisesti yli 200 asiakaspaikkaa, vaikkakin ne jakautuvat pariin eri tilaan. Ravintolaa on laajennettu katetulla terassilla alkuperäisestä ja meille kerrottiinkin, että kesäsesonkina ravintola ja koko hotelli ovat viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Vaikka ruokalista ja ravintola itsessään vaikuttivat hyvin perinteisiltä, oli ruoka huomattavasti hienompaa kuin puitteet antoivat ymmärtää. Annosten sesonkiajattelussa ja osin myös terveellisyyteen panostuksessa näkyi nykypäivän ravintoloiden trendit. Alkupalaksi syömämme vihersalaatti ja riimihärkä oli laitettu kauniisti esille ja niissä oli käytetty mahdollisuuksien mukaan (sesonki huomioiden) lähialueella kasvatettuja vihanneksia.

salaatti kasnäs

riimihärkää kasnäs

Pääruoista ravintolan kehutuin annos on kuulemma lohiburgeri. Siispä avovaimo otti sen ja itse kokeilin vasikanposkea. Molemmat annokset saivat meiltä vahvat suositukset. Vasikanposki oli laitettu hyvin perinteiseen tyyliin, mutta liha oli valmistettu aivan täydellisen mureaksi. Lohiburgeriakaan ei syyttä suositeltu, avoburgeri oli paitsi hienon näköinen myös vaimon mukaan maistuva.

Makeaksi nautimme suklaamarkiisin sekä jäätelöä. Annokset olivat juuri sopivan kokoisia ja taltuttivat hyvin pienen makeannälän.

Ravintolasta saa myös tilattua pizzaa mukaankin otettavaksi, ja tämä on kuulemma erittäin suosittu ratkaisu etenkin veneilijöiden ja karavaanareiden keskuudessa. Mekin päädyimme tilaamaan illaksi pizzan ja nappasimme sen mukaamme. Ajatuksena oli syödä pizza iltapalaksi auringonlaskua ihaillen rannalla, mutta kuumasta päivästä huolimatta ilta oli sen verran viileä, ettemme ihan tarjenneet istua kalliolla. Niinpä otimme pizzasta vain pikaiset kuvat ulkona ja hipsimme huoneeseemme. Mutta menihän se pizza ihan kivasti snackina lätkäottelua katsoessa 😀

vasikanposki kasnäs

suomen paras kalaburgeri

suklaamarkiisi kasnäs

Seuraavana päivänä olikin jo kotiinlähdön paikka. Ennen kuin pakkauduimme kuumaan autoon paluumatkalle, kävimme pikaisesti nappaamassa pari kuvaa ravintolan äitienpäivälounaasta. Ruoka oli laitettu todella hienosti esille ja tarjolla oli mm. jalostamosta tuoretta lohta ja siikaa. Ravintola oli jälleen täyteen buukattu, joten jos mielii päästä syömään tällaisina erityispäivinä, kannattaa pöytä varata hyvissä ajoin.

 

Parin tunnin päästä saavuimme takaisin Helsinkiin rentoutuneina ja hyvin levänneinä. Tämä viikonloppureissu osuikin juuri sopivaan saumaan niin säiden kuin työtilanteenkin kannalta. Kuka tietää, ehkä joskus vuokraammekin veneen ja tulemme Kasnäsiin uudestaan meriteitse?

Jos kaipaat kesäksi kivaa pikkureissua saaristoon, voin lämpimästi suositella Kasnäsiä. Heinäkuun 21. päivänä on myös Kasnäs-päivä, jolloin luvassa on kaikenlaista ohjelmaa. Kasnäsin tapahtumakalenteriin voi tutustua täällä.

Vastaa


Looking for Something?