karitsan paahtopaisti

Kaupallinen yhteistyö: Vavesaaren tila

Karitsa on suurta herkkuani, vaikka sitä tuleekin valmistettua kotona harvoin. Toisaalta, nyt pääsiäiseen karitsa sopii täydellisesti, joten laitetaanpa jakoon viime viikolla kokkaamani karitsan paahtopaisti. Hapokkaat marjat sopivat karitsan seuraksi erityisen hyvin. Pakastimessa ei enää ollut kesältä herukoita tai karviaisia, mutta kuivakaappia penkoessani käteen osui purkki Vavesaaren viherherukkamarmelaadia. Maullisesti tämä marmelaadi oli juuri niin hapokas, että se oli suorastaan kuin luotu karitsalle. Marmelaadi olisi ollut hyvää ihan semmoisenaan, mutta lisäsin joukkoon kuitenkin hiukan välimeren makua.

Karitsan paahtopaistin voi kypsentää monella eri tavoin. Minulta löytyy vakuumikone ja sousvide-kypsennin, mutta tällä kertaa halusin hiukan klassisemman lähestymisen. Sain tuttavaltani hiljattain langattoman paistomittarin, jota en ollut vielä käytännössä ehtinyt testata. Paistomittari toimii langattomasti kännykän applikaation avulla, mikä on todella kätevää. Hyvä sisälämpötila karitsan paahtopaistille vetäytymisen jälkeen on mielestäni 56-58 astetta. Mutta ei sen alhaisempi, sillä karitsan rasva ei ole herkkua, jossei se ole sulanut.

Lisäkkeenä karitsalle hyödynsin riisiä, jonka sekaan tuli voita sekä yrttejä. Yhtälailla lisäkkeenä voisi olla kvinoaa, uunijuureksia tai vaikka ohrattoa, maun mukaan.

 

hyvä paistomittari?

 

Karitsan paahtopaisti perusohje

Tarvitset:
1 karitsan paahtopaisti syöjää kohden
suolaa (käytin viinisuolaa)
öljyä

Valmista näin:
Suolaa paahtopaisti tai laita pannulle suoraan suola ja paista paahtopaistin pintaan hyvä väri. Lisää kesken paistoa öljyä, jotta osa karitsan omasta rasvasta ehtii sulaa ennen sitä.

Laita paistomittari kiinni paahtopaistiin ja kypsennä uunissa sisälämpötilaan 54 ja anna vetäytyä 57 asteiseksi.
Leikkaa ja tarjoile.

Mikäli sinulla ei ole paistomittaria, ottaa karitsan paahtopaistin kypsennys uunissa 160 asteessa noin 8-12 minuuttia ja vetäytyy ainakin 5 minuuttia foliossa.

Viherherukkakastike

Tarvitset:
1 prk Vavesaaren viherherukkamarmeladia*
2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 rkl kuivattua timjamia

Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile roseeksi kypsennetyn karitsan kera. Tämä kastike säilyy hyvin muutaman viikon jääkapissa, joten ei haittaa, jos sitä jäisi yli.

*Tuote saatu blogin kautta

karitsa resepti

vavesaari

Vastaa


Looking for Something?