Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Jäätelökesä – viileät terveiset naapurin perheeltä

Mikä on kesäherkku joka käy aamupalaksi, lounaan tai päivällisen jälkkäriksi, välipalaksi ja vaikka iltapalaksikin? No jäätelö tietysti! Ja koska tätä kiristyksen ja lahjonnan erinomaista apuvälinettä löytyy lähes loputtomilla eri makuvaihtoehdoilla ja raaka-aineilla, harvassa taitavat olla ne ihmiset jotka eivät mistään jäätelöstä joskus innostu.

Veikkaan että suurimmassa osassa perheitä jätskiä kuluu kesällä kuten meilläkin: lähes huomaamatta. Kauppareissulta mukaan tarttuu helposti yksittäispakattu jäätelöpuikko tai -tuutti, ja aurinkoisena hellepäivänä ulkona vastaantulevaa jätskikiskaa on lähes mahdotonta ohittaa pysähtymättä.

Itsessään aivan oma ohjelmanumeronsa on myös vanha kunnon jäätelöauto, josta ainakin meidän Minimies on joka kerta niin innoissaan, ettei meinaa housuissaan pysyä.

Kuten varmaan jokunen muukin 90-luvulla lapsuuttaan viettänyt, olin lievästi häkeltynyt kun ensimmäistä kertaa tajusin että jäätelöauton kaiuttimista raikuva tunnuslaulu oli vaihtunut. Mikä johti oivallukseen siitä että itseasiassa koko yritys oli vaihtunut, nykyään jäätelöautotoimintaa eri puolilla maata pyörittää Suomen jätskiauto Oy. Konsepti on silti sama vanha, ja ilahduttaa selvästi lapsia aivan kuten meidänkin aikoina teki. Pakko myös mainita että legendaarisia jätskiveneitä löytyy edelleen auton valikoimasta, ja niitä onkin meillä ostettu aika monta kertaa. Perintökalleutena seuraavalle sukupolvelle säästynyt lelu on myös edelleen kovassa käytössä.

.

.

Tee se itse!

Eihän jäätelö tietysti yleensä mitään terveysruokaa ole, ja siksi välillä sen seurauksena saattaakin iskeä morkkis tai huono olo (ainakin sen kerralla puoliksi syödyn Ben&Jerry’s ämpärin kohdalla). Onneksi tähänkin löytyy vaihtoehtoja!

Omatekoisen jäätelön valmistaminen ei vaadi kokin tutkintoa, eikä edes lahjakkuutta keittiössä. Helppoja ja vähäsokerisempia ”jätskejä” on helppo pyöräyttää hedelmistä ja marjoista pakastamisen kautta vaikka sauvasekoittimella. Esimerkiksi nicecreaminä tunnettu kylmä välipala ei sisällä mitään muuta kuin pakastettua kypsää banaania! Toimii vaikkapa suklaarouheella tai maapähkinävoilla kyyditettynä. Donin mielestä tosin koostumus pelkällä banaanilla oli jokseenkin limainen, lisäämällä sekaan muita pakastettuja marjoja kuten mansikkaa tai mustikkaa ennen soseuttamista saisi sitäkin muutettua. Toinen nerokas lapsille uppoava vaihtoehtojäätelö on sellaisenaan pakastettu vesimeloniviipale, mihin on isketty kiinni jäätelötikku.

Rypälesorbetti

1 rasia pestyjä, pakastettuja tummia rypäleitä
1,5 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua

Minimiehemme lempihedelmiin kuuluvat tummat rypäleet. Välittömän hyväksynnän ne saivat myös rypälesorbetin muodossa! Pakastetut rypäleet maistuvat hyviltä jo itsessäänkin, mutta tämänkään valmistus ei paria minuuttia pidempään vie joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kun kaipaat jotain raikasta! Tukehtumisriskin takia en ihan näin pienille myöskään kokonaisina uskaltaisikaan rypäleitä antaa. Periaate on siis sama kuin aiemmin banaanin kanssa, pakasta ja pyöräytä kaikki ainekset sileäksi sauvasekoittimella.

File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

PS. Kurkkaa myös meidän Instagram Perhe naapurista.

Oletko lukenut puolukkamuffineista? Niistä kirjoitimme viimeksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?