Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Lämmittävä hernecurry

hernecurry

Kuivakaappia kaivaessa tuli vastaan keltaisia kuivattuja herneitä ja aloin tuumimaan, mitä niistä voisi tehdä. Herneet toimivat tavallaan papujen tapaan ruoanvalmistuksessa, mutta silti niitä käytetään meilla kuivattuna aika harvakseltaan. Laitoin herneet likoamaan seuraavaan päivään, jotta keittoaika vähän lyhenee ja eikun kokkailemaan. Perinteisesti kuivatuista herneistä tehdään tietenkin hernekeittoa, mutta keltaisista herneistä päätin lähteä kokeilemaan jotain muuta, nimittäin hernecurrya. Samalla sain käytettyä edellispäivänä keitetyt perunat.

Curryn lisäkkeeksi sopii riisi, mutta tällä kertaa tein Chef’s Mind -sarjasta inspiroituneena laakeririisiä. Sarjassa riisi valmistettiin niin, että se paahdettiin kypsennyksen jälkeen uunissa laakerinlehtien ja voin kera. Itse en nyt ihan näin hienoon kikkailuun lähtenyt, ja jätin paahtamiset väliin. Muuten käytin kuitenkin voita ja laakerinlehtiä tuomaan riisiin makua.

Jotain pientä vihreää tämä hiilihydraattipommi kaipasi. Fenkoli, kurkku ja sipuli toimivat rouskuvana salaattina, jossa loraus hyvää oliivöljyä, omenabalsamicoa ja suolaa teki terää. Tämän kertaisesta reseptistä ei harmillisesti ole linkata videota, kun Insta tuntuu reistailevan ja nykyinen puhelimeni on aika kehno kuvaamisen kanssa muutenkin. Mutta toistaiseksi mennään näillä 🙂

Hernecurry

Tarvitset:
2 dl kuivia herneitä yön yli liotettuna
3 kypsää perunaa kuutioituna
2 sipulia pieneksi kuutioituna
5 valkosipulin kynttä murskattuna
1 sitruunan mehu
5 rkl öljyä
3 rkl mausteita (chili, paprika, kumina, juustokumina, maustepippuri, neilikka, kardemumma, kurkuma, sinappijauhe)
vettä, suolaa

Valmista näin:
Laita herneet kiehumaan veteen noin tunniksi. Kuullota sillä välin pannulla öljyssä sipuleita ja kuutoituja perunoita. Lisää pannulle mausteet ja anna niiden kunnolla paistua. Lisää myös valkosipuli ja sitten kauha kerrallaan kypsiä herneitä liemensä kera. Kun kaikki herneent ja liemi on kattilassa, anna kiehua kokoon. Kun suurin osa liemestä on haihtunut, lisää ripaus suolaa, sitruunan mehua ja maista, että maut on kohdillaan.

Laakeririisi

Tarvitset:
2 dl basmatiriisiä
4 dl vettä tai lientä
50 g voita
1 pieni oksa laakerinlehtipensaasta
suolaa

Valmista näin:
Liota riisiä ensin runsaassa vedessä puolesta tunnista tuntiin ja kaada vesi pois. Lisää sitten pakkauksen ohjeen mukainen vesimäärä ja keittele noin 10 minuuttia. Nosta lämmöltä ja laita kansi päälle.

Paahda sillä välin voi ruskeaksi, lisää joukkoon laakerin oksa ja hiukan suolaa. Kaada kuuma voi riisille ja nosta pöytään tarjolle. Sekoita hiukan ennen nauttimista.

Kurkku-fenkolisalaatti

Tarvitset:
1 fenkoli
1/2 kurkkua
1 makea sipuli
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl omenabalsamicoa
suolaa

Valmista näin:
Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi jääkylmään veteen. Leikkaa sipuli sekä kurkku ohuiksi paloiksi suoraan tarjoiluastiaan ja lisää päälle basamico sekä suola. Purista fenkolista veis pois ja lisää joukkoon. Sekoita, viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi hernecurrylle ja laakeririisille.

hernecurry

hernecurry

0 vastausta

    1. MOIKKA,
      oon tykänny etttä kiinteämaltoinen peruna toimii tässä hyvin.
      Omena balsamico oli kaiketi terra cretalta mutta en ole varma saako enään suomesta. Yleisesti, mikä vain parempi balsamico käy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?