Helppo hapankaali

arkiruokaa_16022016_3

Kaali on yksi suosikkiraaka-aineistani. Erilaisia kaaleja löytyy joka lähtöön, ja ne taipuvat moneen ruokaan. Esimerkiksi kaalikääryleet ja kaalikeitto ovat useimmille meistä tuttuja perinneruokia.

Hapankaali on puolestaan todella hyvä lisäke. Kirpsakan maun lisäksi hapankaali tekee hyvää vatsalle, ja sen terveyshyödyt ovat tehneet hapankaalista jopa trendikästä. Erilaisia versioita hapankaalista löytyy lähes joka mantereelta, kuten korealainen kimchi, joka tehdään kiinankaalista, tai eteläamerikkalainen valkokaalista syntyvä cortido.

arkiruokaa_16022016arkiruokaa_16022016_2

Hapankaali säilyy hyvin mutta itsellä se kuluu jo muutamassa viikossa. Hapankaalin perusohjetta voi hyvin varioida lisäämällä porkkanaa, valkosipulia tai muita mausteita. Olen joskus kokeillut laittaa hapankaalin sekaan muutaman mustaherukan lehden, jolloin kaalissa pääsee syntymään maitohappokäymistä. Tämä luonnollisesti lisää hapankaalin vatsaystävällisiä ominaisuuksia ja tuo oman makuvivahteensa.

Itselläni on palvellut hyvin seuraava resepti, joka käy ainakin kotimaan kaaleihin, kuten valkokaaliin, punakaaliin tai savoijinkaaliin loistavasti.

Helppo hapankaali

1kg valkokaalia
5g suolaa

  1. Pese kaalin pinta huolellisesti ja suikaloi koko kaali ohuelti.
  2. Lisää suola ja puristele kaalisuikaleita, kunnes ne mehustuvat ja pehmenevät taipuisiksi.
  3. Sullo mehustettu kaali puhtaaseen purkkiin tai kannelliseen purkkiin. Painele kaalia niin, että se lähes peittyy omaan liemeensä.
  4. Anna hapankaalin tekeytyä huoneenlämmössä 3 – 4 vuorokautta ja nosta sitten kylmään. Hapatuksen pituus riippuu pitkälti siitä, kuinka happamasta kaalista pitää. Jääkaapin kylmyys hidastaa happanemista.

arkiruokaa_16022016_3

2 Comment

  1. […] tällä haavaa muutama paketti lahjaksi saatuja luomunakkeja. Aiemmalla viikolla olin laittanut hapankaalin tulemaan, ja nakit sopivat sille kaveriksi täydellisesti. Muuten tuhdille setille tein […]

  2. […] irroittanut alimpia lehtiä ja olenkin miettinyt, mitä näillä lehdillä voisi tehdä? Tietenkin hapankaalia ja muutenkin kaikki kaaliruoka onnistuisi, mutta mikä olisi tarpeeksi kesäistä? Tietenkin […]