Hyvässä burgerissa ei pelkästään pihvi tai täytteet ratkaise. Pullava, pehmoinen sämpylä tekee hampurilaisesta hampurilaisen ja auttaa pitämään kaikki täytteet ojennuksessa. Sämpylän kuuluu olla myös muhkea, kuitenkin niin, että koko komeus mahtuu suuhun. Rapea paahtopinta sämpylässä kuuluu toki myös asiaan.
Paljon vaatimuksia sämpylälle ja sopivasti haastetta kokille. Otin tavoitteeksi ilmavat hampurilaissämpylät, joissa olisi sopivan joustava ja pehmoinen rakenne. Lähdin liikkeelle taikinasta, joka muistuttaa etäisesti briossia.
Hampurilaissämpylät
Tarvitset:
2dl maitoa
1rkl sokeria
1ps kuivahiivaa
375g vehnäjauhoja
1 kananmuna
50g voita pieneksi kuutioituna
1tl suolaa
pinnalle seesaminsiemeniä ja kananmunaa voiteluun.
Valmista näin:
Lämmitä maito reilun käden lämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, sokeri ja noin 100g jauhoista. Sekoita ja odota 10-15 minuuttia. Kun taikinaan on muodostunut kuplia, kertoo se siitä, että hiiva elää.
Lisää taikinaan kananmuna, suola, loput jauhoista ja alusta käsistä irtoavaksi (käytin tähän reilut 10 minuuttia). Lisää taikinaan lopuksi voi ja alusta vielä muutama minuuttia. Peitä taikina ja anna sen kohota 30-45 minuuttia kunnes se on lähes kaksinkertaistunut.
Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi, peitä ja kohota vielä kaksinkertaisiksi. Jos haluat korkeita hampparikuoria, voit käyttää stanssia rajoittamaan taikinan leviämistä, jotta se kohoaa ylöspäin.
Kun pallot ovat kohonneet halutun kokoisiksi, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle seesamin siemeniä ja paista uunissa 180 asteessa 15 -25 minuuttia.
Jos käytit stanssia, voit joutua auttamaan veitsellä sämpylät irti.
Mitä hampurilaisille tuli sitten täytteeksi? Sen kerron pian omassa postauksessa!
Näyttävät ihan huippuilmavilta!
Kiitos! Niistä todella tuli sellaisia, kuin olin ajatellut 🙂
Pitääpä testata tämä resepti
Olkaa hyvä 🙂