foccacia ohje

Harva uskoisi että tämä Italiasta tuttu leipä olisi niinkin muinainen että sen alkuperä saattaa ulottua jopa 3000 vuoden taakse. onhan leipää leivottu jo paljon sitäkin aiemmin mutta kun leivästä tuli melkein jokaisessa kulttuurissa uniikki ylpeyden aihe, alkoi sitä kohtaan tapahtumaan tarkaa hienovaraisuutta. Voisin kuvitella että jos olisin muinainen kaupustelia, ikimuistoisimpia asioita eri kaupungeissa olisi juuri se leipä joka sattui olemaan pikkuisen erillainen joka paikassa. Eihän silloin ollut yhtä universaalia vehnälajiketta jota jokainen käytti vaan paikallisuuden pystyi hyvin korkealla todennäköisyydellä maistamaan.

Eli onko foccacia italialainen? ainakin se foccacia jonka nyky ihminen tuntee voi hyvinkin olla mutta sen juuret voivat hyvin olla myös mistä tahansa välimeren maasta ja epäiltävästi kreikasta. Toki, silloisena aikana on vallinnut eri hallitsiat ja toimintamallit, jonka johdosta voi olla hankala sanoa varmuudella onko nekään tarinat tosia.

Leipää köyhille vai kuninkaille? Tietenkin leipää söi ihan kaikissa asemissa olevat yhteiskunnan jäsenet mutta silloin kun oli tiukkaa ja vaikeat ajat, edes sitä ei saatu, ja silloin saattoi ”luonto korjata”. Olihan sairauksien lisäksi aliravitsemus pitkään yksi merkittävimmistä kuolinsyistä vielä muutama sata vuotta sitten.

foccacia resepti

koti foccacia

1 kuppi vettä
2,2kuppia vehnäjauhoja
suolaa, sokeria
2tl kuivahiivaa
oliiviöljyä (makusi mukaan)
Koristeeksi
kirsikka tomaatteja, oliiveja
sormisuolaa

Yhdistä vesi, hiiva ja tilkka oliiviöljyä. Yhdistä toisessa astiassa loput aineet ja kun huomaat että veden pintaan nousee hiivasta vaahtoa kaada se jauhojen joukkoon. (vaahto tarkoittaa hiiva elää)
vaivaa ensin hiljaa ja sitten kovempaa n. 10 minuuttia. Kun taikina irtoaa reunoilta, muotoile se käsissä palloksi ja lirauta oliiviöljyä taikinaan ja astiaan. Aseta taikina takaisin astiaan ja peitä kelmulla. Kohota n. tunti lämpöisessä paikassa. Kaada sitten taikina leivinpaperilla vuorattuun peltiin tai vuokaan. Painele kevyesti syvennyksiä ja täytä ne kirsikka tomaateilla ja oliiveilla. viimeistele lorauksella oliiviöljyä ja suolaa. Kohota vielä ennen paistoa noin 30 min.
Paista 200c. noin 20-30 min.

Uunin jälkeen kun leipä on jäähtynyt, lorauta päälle vielä hiukan lisää oliiviöljyä.

foccacia oliiviöljy
Tämä on yksi niistä leivistä johon voi upottaa hiukan hedelmäisenpääkin öljyä. Toki, kylmäpuristetulla rypsilläkin saa hyvän lopputuloksen mutta rypsi ei saa olla kitkerää.
Share:

Vastaa


Looking for Something?