Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Fabrik | Ravintola tunnelmallisten makujen ystäville

”Haluamme tarjota aitoa ruokaa laadukkaista raaka-aineista. Kaikki tehdään itse leivästä ja suklaakonvehdeista lähtien. Raaka-aineet ovat koko Euroopan parhaimmistoa ja tuomme ne itse Ranskasta ja Italiasta.” Näin meille kertoi Pasi Ryhänen, yksi uuden helsinkiläisravintola Fabrikin perustajista. Tunnen työkuvioiden kautta jo ennestään ranskalaistaustaisen keittiömestari Mathias Perinin, joten en yhtään hämmästynyt Fabrikin kovaa tasoa. Mathiaksen laittama ruoka on kokemukseni mukaan ollut nimittäin todella tikissä. Odotukseni olivat siis korkealla, kun pistäydyimme yhtenä arki-iltana syömään rennosti Tehtaankadun ja Perämiehenkadun kulmaan avattuun Fabrikiin.

Ruokalistalta löytyi kasapäin itselleni tuntemattomia annoksia, mutta myös muutama tutumpi vaihtoehto, kuten toast skagen ja entrecôte bearnaise-kastikkeella. Erikoisempia annoksia edustivat mm. Anjou-kyyhkynen tai Pain Perdu & Mesclun salaatti.

Fabrik Helsinki

Sijainti: Tehtaankatu 25
Hinta: alkuruoat 15 €, pääruoat 20-24 €, jälkiruoat 8-10 €

Ensimmäiseksi saimme talossa leivottua leipää, villihiivoilla eli omalla juurella leivottua juurileipää sekä pehmeää briossia. Leivän kera oli tarjolla vaaleaa voita, joka oli äärimmäisen pehmeän makuista, tarjoilija tarkensi että se oli vuohen maidosta peräisin.

Alkuruoaksi otimme toast skagenin, kurpitsa agnolottin sekä pain perdun eli eräänlaisen sienimuffinsin. Näistä suosikiksimme nousi kurpitsapasta, sen rakenne ja maku oli kohdallaan ja silti sopivan uniikki. Myös pain perdu oli todella maukas ja taas jotain sellaista, jota ei ihan joka ravintolassa saa. Skagen oli ihan ok, mutta sillä on vaikea yllättää eikä valitettavasti sen taso yltänyt samaan muiden annosten kanssa. Ymmärrän kyllä, että sillä voi olla paikkansa menulla, mutta itselleni se jäi muusta menusta vähän irralliseksi.

Anjou-kyyhkynen oli todella kaunis annos. kyyhkynen oli taidokkaasti valmistettu roseeksi, nahastakin löytyi rapeutta. Seurana ollut tattipyree ei sekään ollut mikään vitsi, todella voimakas ja metsäinen tatin maku. Tässä annoksessa kiteytyi hyvin ravintolan vahvuudet, laadukkuus, konstailettomuus ja sesonkien hyödyntäminen.

Vaimoni söi puolestaan kasvisannoksen, munakoisoa ja tomaatti involtinia. Myös tämä annos oli erinomainen, jokaisessa komponentissa pystyi maistamaan erittäin paljon käsityötä ja Saporita Sardinian vuohenjuustoricotta munakoisorullien sisällä oli taivaallisen hyvää.

Maistelimme myös vähän juustoja. Valikoima piti sisällään yhden suomalaisen ja kaksi ranskalaista juustoa, joista kaikki olivat omaan makuuni aika voimakkaita mutta maukkaita. Juustoja harrastava henkilö olisi todennäköisesti riemastunut, minuun teki ison vaikutuksen juustojen seurassa oleva kirsikkahillo ja pähkinäinen leipä.

Jos Fabrikissa on panostettu ruoan raaka-aineisiin, niin on myös viineihin. Suurin osa Fabrikin viineistä ei löydy Alkon valikoimista, vaan ne on tarkoin valikoitu sopimaan menuuseen ja ravintolan tyyliin. Kruunun jalokivinä mainittakoon mm. Ferrarin tallin Independent Prosecco sekä Le Fleury luomusamppanja.

Jälkkäreinä maistelimme vielä tyrni- ja suklaa-annokset. Molemmissa annoksissa pystyi näkemään selkeää hiottua ammattitaitoa, kaunis esillepano ja tärkeimpänä vahvat ja selkeät maut. Esimerkiksi mustherukkasorbetti suklaan kanssa oli niin voimakasta, että en voinut uskoa sitä todelliseksi. Näin viikkoa myöhemmin kun kirjoitan tätäkin juttua muistan maun selkeästi.

Pikkumakeina tuli pielä lopuksi muutama suklaakonvehti, jotka olivat siis myös talossa tehtyjä. Kuulimme myös, että lähiaikoina ravintolan viereen on avautumassa pieni puoti, jossa näitä talossa tehtyjä suklaita ja leivottuja leipiä on tulossa myyntiin. Toivottavasti puoti aukeaa ennen joulua, sillä siinähän olisi hyvä idea joululahjaviemisiksi kulinaristeille.

Kehitettävää

Ruoka oli selkeästi todella kehittynyttä ja tyyliltään enemmän eurooppalaista. Toast skagen ei mielestäni ehkä edustanut ravintolan tyyliä parhaalla mahdollisella tavalla, mutta toisaalta kysyntää voi löytyä tuotteelle johtuen asiakaskunnasta.
Fabrik on vielä saanut aika vähän näkyvyyttä. Toisaalta keskiviikkoiltanakin ravintolassa oli mukavasti asiakkaita.

Kehuttavaa

Ehkä parasta syömääni ranskalaishenkistä ruokaa Suomessa.
Modernin rentoa ruokaa, jossa mausta ei ollut pulaa.
Uusia makuyhdistelmiä, laadukkaita raaka-aineita ja tarkkaan valittuja viinejä, taidokkaasti valmistettua ruokaa yksityiskohtia myöten.
Hinta-laatusuhde on tässä paikassa toistaiseksi erittäin hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?