Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Yrttiöljy | Älä heitä yrttejä hukkaan!

Ravintolamaailmassa yrttiöljy on kokenut eräänlaisen inflaation, sitä on nimittäin lähes jokaisessa paikassa. Tietenkin toinen tarina on, missä se on hyvää ja missä ei. Mielestäni yrttiöljyn kuulun olla vihreää ja maistua oliiviöljylle sekä yrteille, mutta usein näkee ruskeaa tai harmaata öljyä, joka johtuu joko yrttien laadusta tai esimerkiksi yhden työvaiheen unohtumisesta.

Yrttiöljyyn käytettävät yrtit tulisi ryöpätä, jotta niiden väristä ja säilyvyydestä saadaan parempi. Vihreää öljyä saa aikaiseksi vaikka pinaatista ja silloinkin kannattaa pinaatti ryöpätä. Toisaalta, jos käytät yrttiöljyn heti samana päivänä, ei ryöppääminen ole välttämätöntä. Joissakin hyvissä ravintoloissa yrttejä ei ryöpätä, mutta öljyä sekä yrttejä soseutetaan niin kauan, että koko massa kuumenee. Klorofylli kuolee tässä, mutta silloin myös öljykin kuumenee, mikä ei aina ole suotavaa. Jos käytät laadukasta ja arvokasta öljyä, niin silloin ei varsinkaan kannata päästää öljyä kuumenemaan.

Kun yrtit on soseutettu öljyn kanssa, voi sakan jättää joukkoon, jos kaipaa krouvia tuntumaa. Kankaan läpi siivilöimällä saa todella kaunista, tasaista ja sileää yrttiöljyä koristelua varten. Mielestäni pizzan tai pastan kanssa yrttiöljyssä melkein kuuluu olla sattumaa joukossa, kun taas kauniissa lautasannoksessa siivilöity öljy voi olla parempi ratkaisu.

[left]

Yrttiöljy

Tarvitset:
2 pnt erilaisia yrttejä (esim. herneenversoa, basilikaa, rosmariinia, tilliä)
4 dl Terra Creta luomu oliiviöljyä*

Valmista näin:
Ryöppää yrtit kiehuvassa vedessä, jäähdytä kylmällä vedellä ja purista neste pois.

Laita ryöpätyt yrtit tehosekoittimeen ja lisää joukkoon öljy. Poraa sitten niin kauan, kunnes seos on kunnolla mennyt sileäksi. Kaada halutessasi siivilän läpi, jottei isoja sattumia jää joukkoon, mikäli tehosekoitin ei ole niin tehokas.

Pullota ja nosta kylmään. Tämä yrttiöljy säilyy noin kaksi viikkoa, kunnes sen maku alkaa vähitellen muuttumaan.

Vink vink:
Siivilään jäävän yrttimössön voi sekoittaa esim. salaatinkastikkeen joukkoon, jolloin mitään ei mene hukkaan!

 

*Tuote saatu blogin kautta

[/left]

[right]

[/right]

yrttiöljy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?