Kaupallinen yhteistyö: Deliverde
Ostat kaupasta yrtin, ajattelet kokeilla sitä ruoanlaitossa – mutta viikon päästä huomaatkin, että yrtti on edelleen käyttämättömänä ja aivan nuupahtanut. Kuulostaako tutulta? Työssäni kuulen ihmisiltä usein, etteivät he oikein tiedä, mihin yrttejä voisi käyttää. Sellaisenaan vain koristeeksi ruoan päälle vai? Käyhän se niinkin, mutta joidenkin yrttien voimakas maku voi tällöin olla vähän liikaa, ja jyrätä yli muiden makujen. Kannattaa aina maistaa pieni määrä yrttiä ihan sellaisenaan, jotta saat paremman käsityksen sen voimakkuudesta ja makumaailmasta – ennen kuin isket ison kourallisen pasta-annoksesi päälle.
Yrttejä voi käyttää myös monella muulla tavalla, esimerkiksi lihojen haudutuksessa, salaatinkastikkeissa, salaatin seassa tai jälkiruoassa vaikkapa jäätelömassan joukossa. Yrttien ja salaattien kovin sesonki alkaa pian, joten kokosin tähän pienen tietopaketin muutaman yleisen yrtin ja salaatin hyödyntämiseen.
Mikä on sinun suosikkiyrttisi?
[left]
[/left]
[right]
[/right]
Herneenverso
Herneenverso on tullut monelle tutuksi huoltoasemaruoan koristeena. Tästä johtuen herneenverson maine on hieman kärsinyt, vaikkakin suotta. Herneenverso on loistava niin koristeena kuin peston ja paistettujen vihannesten joukossa. Herneenverson maku on todella voimakas, joten käytä sitä kuitenkin maltillisesti.
Herneenverso säilyy jääkaapissa melko pitkään. Jos se alkaa nuupahtaa, poraa se peston joukkoon.
Tilli
Tilli on Suomen kesäruokien klassikkoyrtti – mieleen tulee heti uudet perunat ja lohi tillihunnulla. Tilli toimii erinomaisesti erilaisissa kastikkeissa, eikä pelkästään kalaruokien kanssa. Sekoita esimerkiksi kermaviiliä, valkosipulia, tilliä, suolaa ja hiukan sinappia, niin saat loistavan dippikastikkeen.
Korianteri
Kaikkia yrttejä voi käyttää koristeina, mutta joidenkin kohdalla ruuanvalmistuksessa niiden maku pääsee paremmin esille. Tähän hyvänä esimerkkinä toimii timjami sekä korianteri. Korianterin maku jopa hiukan muuttuu, jos se soseutetaan vaikkapa bataattikeiton joukkoon. Meksikolainen ja etelä-amerikkalainen ruoka suorastaan huutaa korianteria. Yhtälailla thaimaalais-henkiseen ruokaan sopii korianteri. Olen käyttänyt tätä yrttiä muhennoksissa ja keitoissa, mutta myös salaatin joukossa jos tarjoan sitä esimerkiksi paistettujen jättikatkarapujen kera.
Korianterin maku on voimakas ja jakaa mielipiteitä. Yrttiä kannattaakin käyttää ensin maltillisesti, jotta se ei jyrää ruoan muiden makujen yli.
[left]
[/left]
[right]
[/right]
Timjami
Timjami on kuin luotu paistamiseen ja liharuokien seuraksi. Pannulla paistaessa kannattaa kuitenkin varoa, sillä timjami hiukan räiskyy. Siitä saa tehtyä myös loistavan yrttiöljyn.
Kovavartinen timjami ei nuupahda ihan hetkessä. Sen voi myös laittaa ruukkuun ja säännöllisesti kastelemalla se pysyy pitkään hyvänä.
Viinisuolaheinä
Viinisuolaheinä on puolestaan oiva salaatin maustaja. Se kuuluu tatarkasvien heimoon, eli on sukua mm. raparperille. Oksaalihapon takia viinisuolaheinän maku on hieman hapan, joten se sopii hyvin myös rasvaisten ruokien, kuten kermaisten kastikkeiden ja sosekeittojen sekä kalan seuraksi.
Viinisuolaheinä on herkkä, joten hyödynnä se mahdollisimman pian hankkimisesta.
[left]
[/left]
[right]
[/right]
Rukola
Rukola on vakioyrtti vastapaistetun pizzan sekä pastan päällä. Rukola, toiselta nimeltään sinappikaali, on maultaan väkevän sinappinen, joten se sopii hyvin myös ruokaisiin salaatteihin ja kevyesti kuumennettavaksi. Tiesitkö, että rukola on myös rikkakasvi Italiassa ja sitä löytyy useimpian lounasravintoloiden vihreiden salaattien joukossa. Rukola on siitä mukava yrtti, että se on edullista ja sillä voi hyvin jatkaa esimerkiksi pestoa, jolloin kokonaishinta on alhaisempi.
Ruukkurukola säilyy pidempään kuin valmiiksi leikattu. Muista tosin kastella rukolaa, jotta lehdet nuukahda.
Basilika
Pehmeän makuinen basilika on Suomen ehkä syödyin yrtti ja sitä käytetään kaikessa smoothiesta valkosuklaapannacottaan. Basilika on myös loistava koriste pizzalle tai pastalle, mutta se ei kestä ihan yhtä hyvin kuumaa niin kuin rukola. Siksi basilika kannattaa lisätä lämpimän ruoan päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Kannattaa muuten kokeilla joskus basilikamaidon valmistusta. Nippu basilikaa upotetaan maitoon yöksi. Aamulla maito siivilöidään ja lopputuloksena on hyvin raikkaan basilikaisen makuinen maito, jota voi käyttää esimerkiksi pannukakkujen ja muiden leivonnaisten leipomiseen.
Ruukkubasilika tarvitsee kohtuullisen runsasta kastelua ja suorastaan rakastaa valoa. Ikkunalaudalla tai yrttilampun alla basilika viihtyy erinomaisesti.
Yllä olevassa kuvassa komeilevat friseesalaatti, lollo rosso ja lehtisalaatti. Yhdistämällä eri värisiä salaatteja ja yrttejä, syntyy kaunis salaattipohja. Jos olet salaatin ystävä, saatat myös tykätä näistä:
Rapea ja raikas salaatti
Nyhtökaurasalaatti
Linssisalaatti
Caprese
Kanasalaatti
Tomaatti-linssisalaatti
Nyt herneenverso
Hieno juttu Arja,
Tiedä vaikka kesä tuo tullessaan vielä jonkun uuden suosikin 🙂
Korianterin makuun päässeenä sanoisin sen juuri nyt lempiyrtikseni. Basilika sopii moneen ruokaan, joten on yksi ikisuosikeistani. Rosmariini on upea yrtti, jota käytän myös leivonnassa.
En tiedä huonoa yrttiä, mutta kuivattua tilliä en voi syystä tai toisesta sietää.
Mukava kuulla!
Välillä suorastaan hämmästyy kuinka eri kulttuureissa käytetään eri yrttejä. Olen kokeillut teen joukossa useimpia kova vartisia yrttejä ja olen saanut aika hyviä makuja irti.
Samoin vinegretten joukossa toimii esimerkiksi salvia yllättävän hyvin mutta se taitaa olla syksyn juttu 🙂
Aurinkoista kesän alkua leena!