Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Wanha Laamanni | Klassikko kirkon kulmilla

Wanha Laamanni

Porvoo on must-go kesäkohde. Ja mikä parasta, kulinaristin ei tarvitse lähteä tästä kaupungista nälkäisenä. Laadukkaalta vaikuttavia ravintoloita olisi Porvoossa vaikka kuinka paljon, mutta en ole ehtinyt kokeilla kuin vasta pari. Nyt vinkkaan kuitenkin yhden erinomaisen porvoolaisravintolan, jota voin lämpimästi suositella.

Porvoon tuomiokirkon vieressä sijaitseva ravintola Wanha Laamanni on yksi Porvoon vanhimpia ja tunnetuimpia ravintoloita. Se tunnetaan tasokkaasta ruoasta ja tunnelmallisesta miljööstä. Wanha Laamanni on myös yksi Porvoon harvoista ravintoloista, jotka ovat auki ympäri vuoden.

Wanha Laamanni
Sijainti: Vuorikatu 17, Porvoo
Hinnat: menu 49-60 €

Ravintolalla on tilava, osittain katettu terassi, josta olisi kiva katsella kaupungin menoa. Aluksi yritimme virittäytyä tunnelmaan terassilla, mutta kesäsää ei ollut meidän puolellamme, joten vaihdoimme pian sisätiloihin. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä  kauniissa ravintolasalissa viihtyisi pidempäänkin. Meille loihdittiin kolmen ruokalajin yllätysmenu ja kyllä todellakin yllätyimme. Annoksissa oli selkeitä makuja ja hyvin toteutettuja rakenteita. Raaka-aineet olivat hyvin skandinaavisia ja sesonkien mukaisia. Juttelimme keittiöpäällikön kanssa ja kävi ilmi, että hän itse kerää villiyrtit annoksia varten.

Alkuruokana oli rapu skagen, joka ulkonäön puolesta oli hyvin perinteisestä poikkeava. Makuja ja rakenteita oli ladattu rohkeasti ja annoksesta löytyi myös puna-apilaa sesongin herkkuna. Meille tuotiin myös valikoima talossa leivottua leipää. Niissä oli selvästi nähty vaivaa, ja omasta mielestäni hyvin leivottu leipä tuo aina lisäarvoa menulle.

Kasvispääruoka sisälsi sesongin vihanneksia fetajuuston kanssa. Savustettu varhaisperuna oli todella maukasta ja parsakaali toi hyvän määrän rapeutta. Minttu-hernepyre oli todella raikas ja tasapainotti paahteisia ja savuisia makuja. Saksanvirveli kruunasi vielä annoksen. Kasvisannoksissa on usein se riski, että lopputulos jää pliisuksi ja asiakas nälkäiseksi. Tässä tapauksessa kumpikaan ei tapahtunut, vaan jokainen raa-aine oli valmistettu huolellisesti ja niiden ominaisuudet oli tuotu hienosti esiin niin, että jokaiselle aistille oli jotain pureskeltavaa.

Jälkiruoaksi nautimme sitruunaisen possetin lakritsilla ja värikkäillä lisukkeilla höystettynä. Annos oli paitsi äärimmäisen kaunis, myös todella maukas. Raikas sitruunan ja lakritsin yhdistelmä onkin yksi suosikeistani. Jälkiruoka-annoksella oli sopivasti kokoa ja makeannälkä lähtee tällä varmasti. Ketunleivät ja orvokit toivat hyvin väriä annokseen.

Lähdimme ravintolasta vatsat täynnä ja tyytyväisinä – tänne tulisin mielelläni uudestaankin!

Kehitettävää

Talon leivän seurana olisi voinut olla vaahdotettua voita voinoppien sijaan, se levittyy helpommin ja makujakin on helppo heittää sekaan.
Yläkerran ruokailusali on todella kaunis, asiakkaita olisi hyvä istuttaa myös sinne, missä on kaikista hienoimmat oltavat tai muuten jää hieno tila matalemmalle käyttöasteelle.
Ulos portin pieleen voisi laittaa esim. kukkia, jotta sisääntulo olisi houkuttelevampi samoin terassi kaipaisi kukkia tuomaan eloisuutta.

Kehuttavaa

Kaikki annokset olivat erittäin hyviä, enkä usko että täältä lähdetään nälkäisenä.
Ravintola ei ole kovin kallis siihen nähden, että ruoka on todella tasokasta. Lisäksi raaka-aineiden sesonkeja on hyödynnetty annoksissa hienosti.
Miljöö on kaunis ja asiakaspalvelu korkeatasoista.

*Maistelumenun tarjosi Wanha Laamanni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?