Nyt kun pakkanen taas täyttyy marjoista, sienistä ja kasviksista, on loistava aika tyhjentää koko pakastin, siivota se ja käyttää kaikki aikaisemmin kerätty pois. Olimme käyttäneet talvella niin säästeliäästi marjoja, että niitä jäi vielä rutkasti. Nyt osa marjoista päätyi hilloksi, osa piirakaksi ja lopuista tein ison satsin smoothieta.
Oli aika, jolloin tein joka aamupalalle itselleni smoothien. Hedelmiä, marjoja, villiyrttejäkin. Eri mauilla on hauska leikitellä ja joskus mukaan on eksynyt kirsikkatomaattiakin tai kananmunaa. Ihan niin pitkälle en ole smoothien tekemisessä mennyt kuin puolisoni, jonka smoothiet muistuttavat enemmän nestemäisiä salaatteja parsakaaleineen. 😀 Saahan se olla terveellistä, mutta priorisoin kuitenkin makua ja miellyttävää rakennetta, jotta aamu lähtee käyntiin oikealla jalalla.
Olen oppinut muutaman niksin, joilla smoothiesta tulee takuuvarmasti hyvää:
- Blendaa ensin kaikki kiinteämmät (hedelmät, marjat, vihannekset) ennen kuin lisäät kaiken nesteen. Näin rakenteesta tulee paljon sileämpi. Tässä useimpien blendereiden mukana tuleva kapula on todella hyödyllinen, älä siis tunge mitä tahansa välineitä saatika omia sormia blenderiin.
- Pakastettu banaani tekee myös smoothien rakenteelle ihmeitä. Mutta muista kuoria banaani ennen kuin laitat sen pakkaseen, jäisen banaanin kuoriminen on käytännössä mahdotonta (kokemusta on).
- Teen yleensä isomman satsin kerralla ja laitan loput jääkaappiin. Smoothie säilyy hyvänä päivän tai pari, riippuen mitä siihen on laitettu, mutta väri ei yleensä pysy pitkään kauniina. Toinen ratkaisu kiireisille on pakastaa smoothieen tulevat marjat, hedelmät ja kasvikset pusseihin pakkaseen, jolloin säästyy pilkkomisen vaiva silloin, kun smoothieta tarvitaan.
- Voit heittäytyä luovaksi myös smoothien tulevan nesteen osalta. Jogurtti tai vesi eivät ole ainoita vaihtoehtoja, vaan erilaiset kasvimaidot, haudutettu tee, kylmä kahvi tai tuorepuristetut hedelmämehut tuovat hyvää vaihtelua.
- Kaurahiutaleet, pellavansiemenet, chiasiemenet, psyllium, spelttikuiturouhe ja muut kuituiset lisät tuovat smoothieen paksumman ja pehmeämmän rakenteen sekä lisäävät ruokaisuutta. Yleensä lisään turpoavia hiutaleita tai siemeniä smoothieen silloin, kun haluan siitä lusikoitavan paksua.
- Älä laita parsakaalia – se ei ollut hyvää 😀
Kuningatar-marjasmoothie
Tarvitset:
2dl jäisiä vadelmia
2dl jäisiä mustikoita
1 banaani
2-4dl mantelimaitoa (riippuen, kuinka paksua smoothiesta haluat)
2-3rkl spelttikuitulisää tai chiasiemeniä
Valmista näin:
Laita tehosekoittimeen kaikki paitsi mantelimaito. Soseuta aineksia ja lisää mantelimaitoa vähän kerralla. Vasta kun kaikki kiinteä on todella sileää, lisää loput mantelimaidossa tai muuten smoothien rakennen ei ole niin miellyttävä.
Smoothien sekaan voi tosiaan porata melkein mitä vain, tähän versioon olisi sopinut punajuuren naatit tai vaikka pieni määrä ketunleipää tai suolaheinää. Vaikka smoothieen saa yleensä hyödynnettyä tehokkaasti kaapista kaiken, mikä uhkaa jäädä jalkoihin, ei maun silti tarvitse olla kehno.
Oman takapihan vadelmat koristelivat nämä aamupalasmoothiet.
Mutta se parsakaalihan on vain suhdekysymys 😀
Kun sitä laittaa tarpeeksi vähän tai tarpeeksi paljon muuta makua, ei se maistu läpi ja menee hyvin vihersmoothien pohjalla.
Oon huomannut että chiasiemenet on etenkin pieniä vihulaisia kun jäävät tehosekoittimen reunakohtiin kiinni kuin tauti. Siksi usein lisäänkin ne vasta tarjoiluastialle.
Moro Jenni,
No mutta tuossapa hyvä pointti! olen syönyt kirjaimellisesti kylmää kasvissose keittoa joka tulee blenderistä ja se ei ollut jees 😀 Tästä johtuu kommenttini parsan välttämisestä smoothiessa. Tosin teen joskus pestoa parsan nupuista josta tulee aika hyvää.
Meillä on niin tehokas blenderi että chiakin menee hileeksi mutta kyl se välillä pikkuse jää sinne reunoillekkin.
Mikä siinä on, että niitä marjoja ei meinaa malttaa talvella syödä ja lopulta tulee kiire, vaikka jo tuoreitakin on tarjolla.
Mulla ei ole käytössäni blenderiä vaan teen smoothiet sauvasekoittimella, ja se asettaa kyllä vähän rajoituksia.
Moikka Vklkokki,
Talvella tulee pihdattua marjoja jotta varmasti riittää koko sesongiksi mutta toisaalta on meillä kyllä noita marjoja paljon pakkasessa. Joka viikolle on oma vajaan litran astia mutta on sitä tulla kans kerättyä. Siis sauvasekoittimella saa kätevästi kans smoothieta aikaiseksi mutta silloin pitäs melkein olla sulaneet marjat tai tuoreet jotta porautuu ilman jumituksia 😀
Puhutaanko tässä nyt parsasta vai parsakaalista? Molemmat ovat koppisiemenisiä kasveja, mutta silti yhtä etäällä toisistaan kuin kielo ja laakeripuu.
Terve Botanisti,
Puhutaan parsakaalista 🙂