Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Villiyrtit – Vuohenputki

Tällä viikolla vietetään muuten villiyrttiviikkoa! Erilaisia villiyrtteihin liittyviä kursseja ja tapahtumia tuntuukin olevan nyt rutkasti tarjolla (lisää villiyrttiviikosta ja siihen liittyvistä tapahtumista voi lukea mm. täältä). Eli nyt jos koskaan kannattaa mennä pihalle tutkiskelemaan luonnon antimia.

Ajattelin itse näin villiyrttiviikon kunniaksi nostaa taas valokeilaan yhden useimmin käyttämistäni villiyrteistä, nimittäin vuohenputken. Vuohenputki on runsassatoinen kasvi ja sitä löytyy yleensä aivan pihapiiristä. Siksi se mielletäänkin usein rikkakasviksi. Suosittelen kuitenkin ottamaan vuohenputket puutarhaa kitkiessä talteen, sillä kyseinen kasvi taipuu loistavasti moneen ruokaan. Niitettäessäkin sitä nousee lisää, samoin kuin nokkosta.

arkiruokaa_08062016_1arkiruokaa_08062016_3arkiruokaa_08062016_2

Vuohenputken tunnistuksessa tulee kuitenkin olla todella tarkkana. Saman heimon kasveista osa on myrkyllisiä. Kuitenkin, kun pitää mielessä vuohenputken perustuntomerkit, ei tunnistamisessa pitäisi olla ongelmia. Vuohenputken varresta lähtee kolme lehteä, jotka edelleen jakautuvat kolmeen lehteen. Muita hyviä tuntomerkkejä ovat varren keskellä kulkeva syvennys sekä hiukan varsisellerin kaltainen tuoksu. Lisäksi vuohenputki kasvaa aina suurissa ryppäissä.

Vuohenputki sopii hyvin niin salaattiin kuin pestoon, erityisesti nuoret lehdet kannattaa käyttää ihan raakoina. Vuohenputki on kuumennukselle herkkä, mutta vanhemmat ja isommat lehdet voi kevyesti kypsentää pinaatin tavoin tai käyttää lämpimissä ruoissa mausteena, kuten muitakin yrttejä.

Lisäkesalaatti vuoheputkesta

1pnt vuohenputkia (20 – 30 nuorta vartta)
1rsa vesikrassia
2rkl korkealaatuista öljyä
suolaa maun mukaan

Revi salaatit käsin kulhoon, lisää öljy ja suola ja sekoita. Tarjoile esimerkiksi savustetun lohen tai grilliruuan lisäkkeenä.

Vuohenputki bearnaise

1,5dl valkoviiniä
2rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
kokonaisia valkopippureita, laakerinlehtiä, vuohenputken varsia
5 kananmunan keltuaista
250g voita
1/2 sitruunan mehu
ripaus cayennepippuria tai tabascoa (vaihtoehtoinen)
vuohenputken lehtiä

  1. Aloita tekemällä redu eli reduction. Keitä valkoviiniä ja etikkaa kokonaisten valkopippureiden, laakerinlehtien ja vuohenputken varsien kanssa, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet.
  2. Sulata voi ja siirrä sivuun jäähtymään.
  3. Lisää keltuaiset reduun ja kypsennä vesihauteessa tai hellalla matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen.
  4. Ota redu pois hauteesta ja lisää joukkoon ohuena nauhana voisula koko ajan vatkaten.
  5. Lisää lopuksi kastikkeeseen sitruunan mehu, cayennepippuri sekä ohuelti leikatut vuohenputken lehdet.
  6. Tarjoile kastike tuoreiden kesävihannesten tai vaikka grillatun pihvin lisukkeena.

Oletko jo hurahtanut villiyrtteihin? Kuulisin mielelläni muidenkin kokemuksia, eli hyviä ideoita ja reseptejä saa laittaa jakoon!

Aikaisemmat villiyrttipostaukseni löytyvät täältä:
Villiyrtit – ruokaa luonnosta
Villiyrtit – voikukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?