Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Villiyrtit – voikukka

Villiyrteistä ehkäpä helpoiten tunnistaa voikukan. Sitä ei ehkä ensimmäisenä miellä syötäväksi, mutta sen kaikki osat ovat oikeastaan syötäviä: juuri, varsi, lehdet ja kukka. Tätä keltanuppuista kaveria käytän alkukesästä runsaasti sen satoisuuden ja helppouden vuoksi.

Tässä muutama yksinkertainen voikukkaresepti, joissa hyödynnetään voikukan kukinnot.

Nuppupikkelssi

2dl voikukan nuppuja
3rkl etikkaa
mausteita maun mukaan, esim. sinapinsiemeniä, laakerinlehtiä, neilikkaa, tähtianista
3rkl sokeria (vaihtoehtoinen)

  1. Sullo purkkiin nuput.
  2. Kiehauta makuliemi etikasta ja mausteista.
  3. Kaada makuliemi kuumana purkkiin ja sulje purkki.
  4. Käytä jäähtyneenä, nuput säilyvät viikkoja etikka liemessä.


Paistetut voikukat

2 kourallista voikukan kukintoja
2rkl oliiviöljyä tai voita
suolaa, pippuria, sitruunaa oman maun mukaan

  1. Kuumenna rasva pannussa ja lisää kukat.
  2. Paista vajaa minuutti.
  3. Tarjoile kuumina tai haaleina esimerkiksi lisäkkeenä.

Ihan sellaisenaankin voi voikukkaa syödä, mutta mielestäni se pääsee parhaiten esiin pienellä työstämisellä. Voikukan pyöreäreunaiset, nuoret lehdet toimivat salaateissa ja juurista voi keittää teetä tai käyttää uunijuresten seassa.

PS. Tiesitkö että voikukan juurta on käytetty myös paahdettuna kahvinkorvikkeena (lähd: http://www.yrttitarha.fi/kanta/voikukka/ )? Pitäisikö seuraavan kerran kokeilla 🙂

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?