Leipomisvimma iski taas ja nyt joulun alla viikunainen piirakka kuulosti oikein mainiolta. Lähimmässä kaupassa ei kylläkään ollut tuoreita viikunoita, mutta kannoin kotiin sen sijaan kuivattuja viikunoita. Kuivatut hedelmät sopivat leivonnaisiin paremmin kuin hyvin, mutta tässä tapauksessa ne kannattaa turvottaa ennen leivontaa, jotta niiden rakenne vähän pehmenee.
Viikuna ei ole yltiömakea, mutta siinä on oma vivahteikas ja hedelmäinen makunsa. Piirakkaa kannattaa makeuttaa viikunan lisäksi jollakin, ja esimerkiksi hunaja sopii siihen tarkoitukseen hyvin. Pähkinöiden rasvaisuus toimii viikunan kanssa ja ne tuovat piirakkaan muutenkin kivaa rouheutta.
Koska maitolitranen tuli avattua leivonnan alkumetreillä, tein piirakan seuraksi myös vaniljakastikeen, johon sain hyödynnettyä loput maidosta. Vaniljakastikkeen kanssa voi harvemmin mennä vikaan ja ainoa huoli on, että kaikki hyvä loppuu yleensä kesken 🙂 Viikunasta innostuneena ajattelin kokeilla sitä ruoanlaitossa muutenkin. Vaikkapa viikunasalsa kuulostaa äärimmäisen herkulliselta – täytyypä kokeilla sitä seuraavaksi.
[left]
Viikunapiirakka
Tarvitset:
200 g jauhoja
80 g voita
2-3 rkl vettä
2-3 dl maitoa
120 g kuivattuja viikunoita
4-5 rkl hunajaa
3-4 rkl murskattuja hasselpähkinöitä
Valmista näin:
Nypi viikunoista kovat osat pois ja kaada kiehautettu maito niiden päälle. Anna viikunoiden turvota hetki. Valmista taikina nyppimällä rasva ja jauhot sekaisin. Lisää taikinaan tilkka vettä ja vaivaa yhtenäiseksi. Painele takina uunivuokaan ja nostele sen päälle turvotetut viikunat sekä loppu maidosta. Valuta päälle vielä makusi mukaan hunajaa ja sirottele pinnalle hasselpähkinärouhetta. Paista piirakkaa uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile valmis piirakka aidon vaniljakastikkeen kanssa.
[/left]
[right]
[/right]