Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

viikunapiirakka ja mahtava maa-artisokka

 

viikunapiirakka

[left]

Mielenkiintoiset raaka-aineet vetävät puoleensa, eikö niin? Tällä kertaa reseptin kärki on Brotton viikunat, jotka tulevat Braziliasta. Ihmiskunnan yksi vanhimmista kasvatetuista kasveista on viikuna ja sen kasvatuksesta on merkkejä jo 10 000 vuoden takaa. Hyvänä vertauksena, vehnää ja ruista alettiin viljellä tuhat vuotta tämän jälkeen.Viikunoista löytyy paljon viittauksia vanhoista historiallisista teoksista, ja onpa viikunanlehdillä taiteessa peitetty ne kriittiset alueetkin – mistähän tämäkin johtuu? 😀

On myös elekielessä käsimerkki nimeltä fig sign, jolla on eri kulttuureissa vaihteleva tarkoitus. Käytännössä laittamalla peukalon etusormen ja keskisormen väliin uskottiin aikanaan karkoittavan pahoja henkiä tai kirouksia. Kasvin taustalta löytyy todella paljon tarinoita ja uskomuksia, uskoisitko sitä siellä kaupan heviosastolla katsellessa viikunoita?

Viikunoita on hulppeat 700 eri lajiketta, joista osa ei tee edes hedelmää. Yleisin on nimeltään Turkey Brown, jota käytän tässä reseptissä.

Ravintoarvollisesti viikunassa on paljon ravintokuituja ja mangnesiumia. Sokerin määrä vaihtelee lajikkeen mukaan. Vaikka usein ajatellaan, että viikuna on hedelmä, on se itseasiassa kukinto ja kukat ovat viikunan sisällä.

Mielestäni viikuna on parhaimmillaan paahdettuna, jolloin sen maku on selkeästi vahvempi. Tästä johtuen viipaloitu viikuna piirakan tai leivoksen pinnassa toimii erityisen hyvin – ja ovathan viikunat lohkottuina todella hienon näköisiäkin. Viikunan maku pääsee loistamaan juuri vahvojen ja rasvaisten makujen seurassa, vaikka onhan viikuna ihan sellaisenaankin todella hyvää. Mikä parasta, viikuna sopii yhtä hyvin makeisiin tai suolaisiin resepteihin. Valmistin taannoin entrecotea, jonka seurassa tarjosin viikunaa ja balsamicoa. Hyvin klassista. Käytännösssä tässä viikunan rooli oli raikastaa makupalettia, jotta koko ruokailun ajan makujen harmonia säilyisi.

Tällä kertaa tein suolaisen piiraan, jossa viikunaa on yllin kyllin. Sain kokkausavuksi vaihteeksi myös puolisoni 🙂

[/left]

[right]

Viikunapiirakka

Tarvitset:
4 viikunaa
200 g maa-artisokkapyrettä
2 keltuaista
1/2 pkt sinihomejuustoa
3 dl vehnäjauhoja
80 g voita
2-3 rkl vettä
2-3 rkl hunajaa

Valmista näin:
Nypi voi ja jauhot sekaisin. Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikina yhtenäiseksi. Painele taikina uunivuokaan ja pistele muutama reikä haarukalla. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Valmista sillä välin täyte. Yhdistä maa-artisokkapyre ja kananmunan keltuaiset, lisää joukkoon myös hiukan pippuria. Pese ja viipaloi viikunat.

Kun pohja on saanut uunissa vähän etumatkaa, levitä sen päälle maa-artisokkamassa, murenna sitten aurajuustoa päälle ja lopuksi asettele viikunat pintaan. Valuta vielä hiukan hunajaa pintaan ja paista uunissa reilussa 200 asteessa niin kauan, että pinnassa on kaunis väri. Tähän meni minulla noin 25-30 minuuttia.

Reseptissä oleva maa-artisokkapyre on Tuoreverkon tuote, joita löytyy isoimmista ruokakaupoista. Kyseinen tuote on tehty kotimaisesta maa-artisokasta, joka on ainakin omasta mielestäni todella aliarvostettu raaka-aine.

[/right]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?