Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vegaaniset ja gluteenittomat konvehdit kvinoasta

Näin joulun lähestyessä olen leiponut enemmän perinneherkkuja, pipareita, joulutorttuja, karjalanpiirakoita jne. Jos kuitenkin etsit jotain erikoisempaa, vegaanista, gluteenitonta ja jopa aavistuksen terveellisempää jälkiruokavaihtoehtoa pyhäpäiville (tai miksei ihan arkipäivillekin), kannattaa jatkaa lukemista!

Muutama päivä sitten törmäsin Pinterestiä selaillessa mielenkiintoiseen jälkiruokaan, konvehteihin, joiden ainesosiin kuului mm. kvinoa. Olen käyttänyt kvinoaa yleensä suolaisissa ruuissa, mutta pienen tuumailun jälkeen totesin, että miksei tekisi siitä jotain makeaa? Päätinkin kokeilla omaa versiota kvinoakonvehdeista niillä raaka-aineilla, mitä kaapista sattui löytymään.

Paahdettu tai puffattu kvinoa, miksikä sitä haluaa kutsua, toimii konvehtien pohjana ja tuo paahteisen pähkinäistä makua. Makeutena voisi käyttää tuoreita medjool-taateleita, mutta itselläni sattui olemaan kaapissa kuivattuja taateleita, jotka sopivat myös mainiosti. Koska kvinoapaloja ei paisteta, tarvitsevat ne kasassa pysyäkseen rasvaa, joka kovettuu huoneen lämmössä, eli kookosöljyä tai punaista palmuöljyä.

Reseptistä tulee noin vajaa litranen, mutta konvehdit ovat tosiaan hyvin tuhtia tavaraa, joten ohjeella saat todella riittoisan määrän tätä herkkua. Kvinoakonvehdit ovat myös vegaanisia ja gluteenittomia eivätkä sisällä pähkinöitä, valkaistua sokeria tai kananmunia, joten allergikkojen tai erityisruokavalioita noudattavien ei tarvitse murehtia – tämä herkku sopii kaikille suklaisten ja pähkinäisten makujen ystäville.

Kvinoakonvehdit
noin 16 pientä palaa

1/2 kuppia keittämätöntä kvinoaa
15 kuivattua taatelia tai 8-10 tuoretta medjou taatelia
2rkl kaakaojauhetta
2rkl kookosöljyä
1/2 kuppia vettä tai tuorepuristettua mehua
merisuolaa pinnalle

Huuhtele kvinoa huolellisesti. Paahda kvinoaa kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Kvinoa on sopivasti paahtunut, kun se on kauniin kullanruskean väristä. Voit joutua paahtamaan kvinoan parissa eri erässä, jotta ne paahtuvat tasaisesti. Kvinoa hiukan puffaantuu paahtaessa jolloin se voi hyppiä pannulta ulos.

Jauha paahtunut kvinoa cutterissa mahdollisimman hienoksi rakeeksi. Kaavi kvinoaa cutterin reunoilta ja jatka jauhamista, kunnes kvinoasta on muodostunut karkeaa jauhoa. Lisää cutteriin tai yleiskoneeseen kvinoan joukkoon loput ainekset (vettä kannattaa lisätä vähitellen) ja jatka jauhamista, kunnes on muodostunut tasainen massa.

Vuoraa pakastuksen kestävä, suorakaiteen muotoinen astia tuorekelmulla ja painele massa astian pohjalle tasaisesti. Ripottele pinalle pieni hyppysellinen merisuolaa. Laita astia pakastimeen noin 3 tunniksi, jonka jälkeen massa on sopivasti kovettunut ja siitä voi leikata pieniä suupalan kokoisia kuutioita. Säilytä pakkasessa.

15 minuutissa pakkasesta otettuna kvinoakonvehdit ovat kyllin pehmeitä syötäväksi.

4 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?