Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Valurautapannun rasvapolttaminen

pannun rasvapoltto

Kaupallinen yhteistyö: Opa Muurikka Oy

Paistinpannua hankkiessa saattaa mennä sormi suuhun. Vaihtoehtoja on monia, teflonia, keraamista, terästä, valurautaa ja hiiliterästä. Itselläni löytyy näistä kaikkia, keraamista lukuunottamatta, ja käytän niitä vaihdellen käyttötarkoituksesta riippuen. Teflonpannut ovat edullisia ja helppohoitoisia, mutta paljon ruokaa laittava saattaa nopeasti huomata teflonpinnassa kulumisen jälkiä. Teflon ei kestä korkeita lämpötiloja ja ajan myötä se alkaa kulua. Tästä syystä käytän itse teflonpannua vain kevyeen paistamiseen ja kestävämpiä hiiliteräs- ja valurautapannuja kovemmilla lämpötiloilla.

Yleensä valurautapannut ovat painavia ja isoja, hiiliteräspannut taas hiukan ohuempia ja kevyempiä. Painava pannu varaa lämpöä paremmin, jolloin se ei jäähdy, vaikka paistaisikin isoja määriä kerralla. Nyt kuitenkin Opa keittiösarjaan on tullut uusi, ohut valurautapannu, joka on kädessä paljon perinteistä valurautapannua kevyempi ja siten helpompi käsitellä. Ohuesta rakenteestaan huolimatta pannu varaa hyvin lämpöä, joten sitä voi käyttää kuten mitä tahansa valurautapannua.

Jos olet päättänyt investoida laadukkaaseen valurauta- tai hiiliteräspannuun, kannattaa huolehtia pannun asianmukaisesta rasvapolttamisesta ennen kuin alat kokkaamaan. Pannu rasvapoltetaan, jotta sen pintaan ei tarttuisi paistettava aines kiinni. Hiiliteräspannu voi tarvita useamman kerroksen rasvapolttoa, kun taas valurautapannulle riittää yksi kunnon rasvapoltto.

Vaikka rasvapoltto kuulostaa yksinkertaiselta, siinäkin voi mennä moni asia pieleen. Jos laitat liian paksun kerroksen rasvaa, poltettu rasva lähtee irti helposti. Jos taas laitat vielä lämpimälle pannulle toisen kerroksen rasvaa, et välttämättä saa tasaista lopputulosta. Pelkällä nuotiollakin voi rasvapolttaa pannun mutta tasaiseen lopputulokseen pääsee vasta useamman kokeilun jälkeen. Säästä siis hermojasi ja käytä uunia 🙂

Valurautapannun rasvapolttaminen

Kuumenna valurautapannu liedellä kuumaksi ja lisää noin 2 ruokalusikallista silavaa.
Levitä sulanut silava pannulle ja kuivaa pannu sitten pyyhkeellä.

Nosta pannu uuniin reiluun 200 asteeseen ja anna rasvan palaa pannuun kiinni 20-30 minuuttia.
Nosta pannu uunista ja anna jäähtyä. Nyt pannusi on rasvapoltettu ja valmis käyttöön!

2 vastausta

 1. Moi, onko silavalle jotain kasvisvaihtoehtoa? Öljy? Vai onko silavassa joku erityisominaisuus, jonka vuoksi se on paras? Yritän vältellä eläinperäisiä aineksia eettisistä syistä.

  1. Moikka Taru, pellavansiemenöljy on periaatteessa paras rasvapolttoon mutta sitä voi olla hankala löytää.
   Saliva on sen takia yleinen rasvapoltossa kun se on periaatteessa teollisuuden ylijäämää.

   Kiitos kysymystä,
   hyvää pääsiäistä toivottaen, Alexander

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?