Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vadelmahillo

Hillon tekeminen ei kummempia taitoja vaadi. Hilloon tarvitaan oikeastaan vain pääraaka-aine, sokeria ja halutessa mausteita tai sitruunahappoa. Hillon tekemiseen sopii myös edulliset tuontimarjat, sillä keitellessä riski ikävistä viruksista katoaa. Säilöminen yleisesti on ollut elinehto aikoinaan ja siksi ympäri maailmaa löytyy jos jonkinlaisia hilloja. Tietysti kun puhdistettua sokeria ei ollut satoja vuosia sitten olemassa, saattoivat hillot olla itsessään ainoastaan kokoon keitettyä hedelmää ja mausteita.

vadelmahillo2

Hillon säilyvyys

Käytännössä hillo, jossa on puolet sokeria ja puolet marjaa tai hedelmää, säilyy umpioidussa steriilissä purkissa useamman vuoden. Toisaalta aina hillon ei välttämättä tarvitse edes säilyä niin pitkään. Pienemmällä sokerimäärällä ja ilman säilönainetta hillo säilyy silti useamman viikon. Hillon voi hyvin syödä pois aamupalan joukossa, jos ei ole sokerin kammoinen. Hillo voi tosin pilaantua nopeammin jos hirveän usein sormin tai käytetyllä lusikalla maistelee.

Hillon käyttö

Hillolle keksii vaikka kuinka paljon käyttötarkoituksia. Kesällä letut ja talven pakkasilla pannukakut tai ihan vain paahdetun leivän päälle. Jos itse teen hilloa, syön sitä myslin/granolan seassa, pullavanukkaan kera tai vaikka jogurtin lisäkkeenä. Juustojen seuraksi menee mainosti tavallisemmatkin hillot, kunhan tuntee oman makumaailmansa. Riistan kanssa sopii hyvin joku vähän hapokkaampi hillo. Käytän tämän julkaisun hilloa ystävänpäivä suklaakakussani.

Hillon tekeminen

Helppo vadelmahillo

Tarvitset:
400g pakastevadelmia
1,5dl sokeria

Valmista näin:
Laita vadelmat ja sokeri pieneen kattilaan ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lusikoi hillo lämpöisenä lasipurkkeihin, sulje kansi ja odota, että kuuluu umpioitumisen ääni.

Tämä hillo säilyy vähintään pari viikkoa mutta onnistuneella umpioinnilla noin kuukauden. Jos haluat pidempään säilyvää hilloa, on sokeria oltava yhtä paljon kuin makuainetta, ja lisäämällä joukkoon hiukan sitruunahappoa, säilyy hillo parhaimmillaan yli vuoden onnistuneesti umpioituna.

Hillon valmistuksessa suositellaan käytettäväksi hillosokeria, mutta se ei ole välttämätöntä. Hillosokeri on sokeria, johon on lisätty pektiiniä, jolla saadaan hyytelömäinen rakenne hillolle. Pektiiniä löytyy luonnostaan suuresta osasta happamia marjoja ja hedelmiä kuten omenoista, puolukoista ja sitrushedelmistä. Kuvassa oleva hillo on tehty normaalilla sokerilla ja on silti aika paksua. Jos on kuitenkin semmoinen olo, että hillo tulee jäämään liian löysäksi, niin keitä sitä kokoon pidempään tai käytä suosiolla hillosokeria. Hillon rakenne ei vaikuta säilyvyyteen, mutta liian matala sokeripitoisuus vaikuttaa.

vadelmahillo3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?