Uusivuosi on minusta muuttujien juhla. Useinmiten ilta alkaa hyvällä suunnitelmalla mutta se ei koskaa pääty suunnitellulla tavalla. Minulle uudenvuoden aatto oli tänäkin vuonna työkeikka. Kaverini Joonas oli halunnut yllättää vanhempansa, joten hän kutsui minut kokkaamaan jänistä. Toki pelkkä jänis olisi ollut pikkuisen tylsä, niin päätin että tehdään samalla hiukan blinejä, näin ateria on varmasti täyttävä ja maittava.
Vaikka tiesin että kaverini porukat ovat hyvän ruuan ystäviä, en olisi uskonut että niin hienot astiat ja veitset sieltä löytyisi. Näin esimerkkeinä japanilaiset kokkiveitset ja le creusetin pata.
kanapataa annoksena perinteinen blini
Kanipata neljälle
1 kokonainen kani
2 sipulia
2 kokonaista valkosipulia
30g voita
2 lihaliemi kuutiota
8-10dl vettä
2 dl kermaa
3rkl vehnäjauhoja
1pkt pekonia
1 tlk tummaa olutta
1/3plo valkoviiniä
1/2pnt rakuunaa
Avaa kani paketista, halkaise se ja leikkaa siltä pää irti, jos perheessä on asiaa kohtaan herkkiä. Kuumenna syvä pata ja laita sinne kani voin kera. Kuori ja pilko sitten sipuli. Lisää ne ja halkaistu valkosipuli pataan. Kun väriä muodostuu kanille, lisää joukkoon lihaliemi kuutiot, vesi ja valkoviini. viipaloi pekoni ja laita se pannulle paistumaan. Kun rasva on irrronnut, ripottele joukkoon jauhot, kääntele ja lisää jatkuvasti sekoittaen tumma olut. Laske lämpö kun vehnäjauho on kypsää. Kun kani on kypsää eli noin 45-60 minuutissa, nosta se padasta ja revi rangasta lihat irti. Luut voi heittää pataan taksiin kiehumaan lopun liemen kanssa kokoon. viritä siivilä pannun päälle jossa on pekoni jauho seos ja lisää sinne vähitellen kanin lientä. Sekoita kastiketta jatkuvasti jotta siihen ei muodostu paakkuja. Tässä välissä voit poistaa siivilään jääneet roippeet ja puhdistaa syvän padan. Kaada koko kastike ses takaisin alkuperäiseen pataan ja lisää sinne myös kaninliha ja kerma. Jos kani tuntuu olevan isoina paloina, leikkaa sitä pienemmäksi. hämmennä ja maistele kastiketta. Jos maku tuntuu olevan oikealla suunnalla, hienonna rakuuna ja lisää sekin joukkoon.
Palsternakka pyre
1kg palsternakka
200g voita
0,8dl täysmaitoa
suolaa
kuori ja pilko palsternakka pieneksi. Keitä se maidossa kypsäksi. Siivilöi sitten maito pois talteen ja seseuta palsternakka voin kera. Mausta suolalla ja ohenna siivilöidyllä maidolla makusi mukaan. Huom, älä lisää paljoa maitoa tai rakenteessa voi tulla helposti liian löysä.
Punakaali lisäke
1/2 punakaalia
2rkl fariini sokeria
3rkl voita
suolaa, kuivattua timjamia
loraus vettä
Viipaloi kaali ohuelti. Lisää pannulle rasva ja sitten kaali. Paista matalalla lämmöllä hitaasti niin kaali pehmenee ja makeutuu hiljalleen, Kun kaali on pehmennyt, lisää fariini sokeri ja vesi. Paistele ja kääntele kunnes kaali on sopivan kypsää ja makeahkoa.
Tarjoile pääruokana siis palsternakka pyrettä, kanipataa ja punakaalia.
Tattari blinit
3dl tattarijauhoja
1prk kermaviiliä
2rkl öljyä tai voita
1 keltuainen
1 valkuainen
2rkl sokeria
1/3pkt tuorehiivaa
1dl kuumaa maitoa
suolaa
150g voita
Ota ihan tilkka lämmintä maitoa ja liota siihen hiiiva. Lisää sitten tattarijauho, sokeri ja kermaviili. Sekoita hyvin ja nosta matalalämpöiseen uuniin jotta taikina hiukan kohoaa. Nosta sitten uunista ja lisää joukkoon kuuma maito ja sekoita nopeasti. Vaahdota valkuainen ripauksen suolaa kera ja nostele joukkoon. Laita blini pannu lämpenemään . Laita myös voi kattilaan ja kirkasta se, eli sulata ja käytä vain pinnalla olevaa kirkasta rasvaa ja poista pinnalle nouseva hera. Huom, älä heitä heraa pois vaan lisää se blinien päälle paiston jälkeen koska siinä on makua. Lorauta siis kirkastettua voita ja lisää sitten pieni määrä blini taikinaa. Paista molemmin puolin mutta varo ettei taikina, pala. Nosta kaikki blinit vuokaan ja voit nostaa vuuan uuniin sen aikaa kunnes ruokailiat saapuu.
Jos pelkäät että blineistä tulee liian helposti murenevia, lisää joukkoon hiukan vehnäjauhoja ja maitoa. näin vehnä tekee rakenteesta hiukan tukevamman. Pienenä disclaimerina, venäjällä blinit ovat ohkaisia mutta suomalaiseen makuun ne ”kuohkeita”.
Sienisalaatti
2prk sauvon sienisäilykettä
1/2 makeaa sipuli
1pnt ruohosipuli
1prk kermaviiliä
1-2dl majoneesia
suolaa, pippuria
Valuta suola sienet ja purista suurinosa nesteestä pois. kuori ja kuutioi todella hienoksi sipuli ja ruohosipuli. Sekoita sienet, majoneesi, kermaviili, sipuli ja ruohosipuli. Mausta vielä suolalla ja pippurilla ja maista onko maku kohdillaan.
Tarjoile alkuruokana siis lämpimän blinin päällä tätä sienisalaattia ja mätiä. Pahoittelen vielä erikseen etten saanut parempia kuvia kun valo olosuhteet eivät olleet kovin helpot 🙂
Mexicana pizza random smetana pizza
Matkamme jatkui tästä Tikkurilaan jossa menimme saunomaan eräälle Jesselle. Koska itse tein töitä hetki sitten, en juuri syönyt niin pitihän sitä pizzaa tilata. Googlailin hetken että miten sa tapahtuu kaikista järkevimmällä tavalla ja totesin että ilman välikäsiä saa luotettavinta laatua eli soitin Tikkurilan pizza expressiin ja tilasin kaksi pizzaa. Ne saapui yllättävän nopesti ja kuljetustaan ei maksanut koska otin kaksi pizzaa. Sanoisin ettei 20€ voi saada parempaa hintalaatu suhdetta tässä tikkurilan kulmilla. Muutaman huurteisen ja pizzan jälkeen suuntasimme keskustaan jossa pauke oli jo alkanut. Tuossa alla kuva jonka ehdin napata ennenkuin porukka hajosi joka suuntaan.
On niitä paljon kehnompiakin uusiavuosia vietetty ja siitä kimmokkeena, pitänee jälleen todeta että onhan se kivaa että nämä juhlat ovat vain kerran vuodessa. Miten sinun uusivuosi meni? kerroppa se kommenttikentässä 🙂