Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Työskentely ravintola-alalla vuonna 2018

[left]

Jos ennen oli niin, että työnantaja valitsi hakijoista sopivimman, tuntuu nykyään olevan tilanne usein päinvastainen. Varsinkin ravintola-alalla työvoimapula johtaa siihen, että työhakijalla on mahdollisuus valita useista vaihtoehdoista ja työnantajalla on suuri haaste houkutella parhaat hakijat.

Missä ravintola-alalla kannatta työskennellä vuonna 2018

Ehkä tärkeimpiä asioita ravintolassa työnhakijan näkökulmasta on vapaus tehdä asioita. Jos olet ohjenuorassa kiinni, harvemmin niissä paikoissa pääset toteuttamaan itseäsi. Kysy siis itseltäsi, haluatko rakentaa nimeä itsellesi vai työnantajayritykselle?

Ensisijaisesti kannattaa miettiä, mistä olet kiinnostunut ja mitkä ovat haaveitasi pitkällä tähtäimellä. Jos haluat rakentaa vankan pohjan käsityöosaamiselle, niin silloin kannattaa tehdä töitä ravintoloissa, joissa mahdollisimman paljon valmistetaan omavaraisesti ja niin että pääset osallistumaan valmisteluun. Jos kiinnostuksesi eivät ole niin sitoutuneet pelkästään keittiöön ja haluat illat sekä viikonloput vapaiksi, sopiva työpaikka voi olla henkilöstöruokala. Toisinaan löytyy myös kombinaatioita, jolloin työpäivät ovat kahdeksasta neljään, mutta ravintolassa tehdään myös tasokasta edustusta, jolloin pääsee päivätyön lisäksi tekemään luovempaa tuotetta.

[/left]

[right]

[/right]

[left]

[/left]

[right]

Missä ei kannata työskennellä?

Jos huomaat, että ravintola etsii jatkuvasti työntekijää samaan pestiin, sen pitäisi kertoa jotain paikasta. Yleensä hyvä merkki viihtyisälle pestille on se, että henkilökunta on pysyvämpää. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka ravintolalla menee. Jos on hiljaista eikä asiakkaita näy, voit pohtia, onko heillä varaa maksaa sinun palkkaasi. Toisaalta, tässä saattaa olla myös mahdollisuus työhön, jossa pääset kehittämään ravintolan toimintaa ja luomaan jotain uutta ja parempaa.

Mitä kanavia kannattaa käyttää työnhaussa? 

Suosittelen vahvasti rakentamaan omaa profiilia Linkedinissä. Sen kautta saattaa avautua ovia tehtäviin, jotka eivät välttämättä tule yleiseen hakuun, ja samalla pidät ammatillisen verkostosi paremmin hallussa. Omia kontakteja kannattaa hyödyntää muutenkin, ehkä joku kaverisi/perheenjäsenesi on kuullut avoimesta työpaikasta, jota ei ole vielä missään ilmoitettu?

Jos etsit töitä niin Suomesta kuin kansainvälisemminkin, on Jooble hyvä esimerkki toimivasta alustasta. Olen havainnut että Facebookissa on myös varsin paljon työnhakua ja se ehdottomasti yksi kanava, josta kannattaa etsiä. Isojen yritysten sivuilla on toki myös avoimia työpaikkoja esillä, mutta niiden kaikkien selaaminen voi viedä tovin.

[/right]

 

Miten nostat todennäköisyyksiäsi edetä uralla?

Oli haaveissasi sitten oman ravintolan perustaminen, ylennys keittiöpäälliköksi tai saada vakituinen pesti isommalta ”jakkaralta” tavallisen työn sijaan, kovasti töiden tekeminen ei yleensä yksinään vielä riitä. Kuten aiemmassa kappaleessa totesin, on omilla verkostoilla valtava merkitys. Kannattaa siis pitää säännöllisesti yhteyttä myös vanhoihin kollegoihin tai muihin tuttuihin esimerkiksi somen kautta. Myös oman ammatillisen osaamisen taltiointi, vaikkapa hienoina kuvina tekemistäsi annoksista Instagramissa tai huolellisesti rakennetulla CV:llä LinkedInissä, voi osoittautua hyödylliseksi niin työnhaku kuin headhunting tilanteissa.

Rohkeus ja yritteliäisyys palkitaan. Älä siis lannistu jossei ”kalaa” tule ensimmäiseltä istumalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?