Terveys ja terveellinen ruoka puhuttaa monia. Varsinkin pahis-sokeri on ollut paljon otsikoissa. Ajattelinkin, että on korkea aika kirjoittaa vähän faktaa ja omia ajatuksiani sokerista, sen hyödyistä, haitoista ja käytöstä.
Mitä sokeri on?
En nyt lähde syvemmin tutkimaan sokerin kemiallisia rakenteita, sillä niistä on varmasti joku selittänyt jo paljon paremmin. Todettakoon tähän alkuun kuitenkin lyhyesti, että sokeri on hiilihydraatteja, joita saadaan monista eri lähteistä. Tunnetuimpia sokereita ovat muun muassa glukoosi, fruktoosi, laktoosi ja sakkaroosi.
Yleisimmin sokerista puhuttaessa tarkoitetaan valkoista pöytäsokeria eli sakkaroosia, jota saadaan sokerijuurikkaasta kiteyttämällä. Sokeri muodostuu sokerijuurikkaaseen veden, auringonvalon ja hiilidioksidin yhteisvaikutuksesta. Sakkaroosi koostuu glukoosista ja fruktoosista 50/50. Sokeria erotellaan myös esim. vehnästä, perunasta tai maissista, jolloin se on pääsääntöisesti glukoosia eli rypälesokeria.
Missä on sokeria?
Luonnostaan sokeria on erityisesti monissa kasviksissa ja hedelmissä. Luonnollisen sokerin lisäksi moniin ruokiin ja elintarvikkeisiin on lisätty sokeria. Ensimmäisenä tulevat mieleen makeat leivonnaiset, keksit, karkit, jäätelöt jne. Vaikka piilosokereista on puhuttu paljon, tulee monille silti yllätyksenä, missä kaikissa elintarvikkeissa ja missä määrin niissä on lisättyä sokeria. Monet einekset ja valmiskastikkeet, esim. ketsupit, salaatinkastikkeet ja murot, ovat useimmiten sokerilla kyllästettyjä.
Mihin sokeria tarvitaan ruuanvalmistuksessa?
Sokerilla paljon ominaisuuksia, joita voi olla haasteellista korvata. Makeuttaminen, värin muodostaminen, säilöminen, jäätymispisteen alentaminen ja rakenteen parantaminen ovat keskeisimpiä. Puhdistettu sokeri (sakkaroosi) ei ole kallistakaan, päinvastoin. Ilman lisättyä sokeria ei moni elintarvike (esim. hillot) säilyisi yhtä hyvin. Moni ruoka olisi myös paljon kalliimpaa, jolloin kuluttajat eivät välttämättä haluaisi maksaa niistä.
Terveys
Käytännössä sokeri on puhdasta hiilihydraattia eli tyhjiä kaloreita. On myös erittäin vahvaa näyttöä siitä, että sokerin liikaasaanti aiheuttaa lukuisia vakavia sairauksia ja addiktiota. Aiheena sokerien haitat on valtava ja siitä on tehty dokumentteja ja tv-sarjoja. Yksinkertaisuudessaan sokerin liikasaanti on ongelma. Suomalainen saa n. 10% päivänsä energiantarpeesta sokereista. Epäilen kuitenkin, että suurin osa päivittäin saamastamme sokerista tulee teollisesta ruuasta eikä niinkään itse valmistetusta kotiruuasta.
Oma filosofiani sokerin suhteen
Sokerissa on ristiriitansa. Se on toki äärimmäisen hyödyllinen ruuanvalmistuksessa, mutta toisaalta se on liiallisissa määrin terveydelle haitallista. En näe ongelmaa lisätyssä sokerissa, jos leivon tai teen vaikka hilloa tai mummonkurkkuja, sillä en syö niitä kuitenkaan joka päivä. Vältän kuitenkin teollisia elintarvikkeita, koska niistä saa huomaamattaan enemmän sokeria kuin olisi hyväksi. Vaihtoehtoisista makeuttajista itse suosin mm. hunajaa ja taateleita, joista varsinkin leivonnassa saa paljon makeutta. Kerron vielä myöhemmin toisessa julkaisussa enemmän vaihtoehtoisista makeutustavoista.
Miten sokerinkulutus kuriin?
Unohda teolliset elintarvikkeet ja valmista itse ruokasi, niin näet, kuinka paljon lisäät sinne mitäkin. Käytä huoletta sokerin asemasta vaikkapa hedelmiä makeuttamaan. Jos haluat käyttää puhdistettua sokeria, niin tarkkaile, ettet kuluta sitä liikaa.
Mitkäs on sinun aatteesi sokerista?