Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tomaattipastaa kahdella tavalla

Pasta on yksi helpoimmista arkiruoista, joita tiedän, ja syön erilaisia pastoja viikossa usein parikin kertaa. Nopeimmillaan koko annos valmistuu samassa ajassa, kun pasta kiehuu kypsäksi. Suomessa perinteisenä pastana pidetään tomaattista pastaa, vaikka sellaisenkin voi toki valmistaa monella eri tapaa.

Mistä sitten syntyy hyvä tomaattinen pasta?

Tietenkin itse pastan laadulla ja muodolla on merkitystä. Suosin itse yleensä spagettia, sillä pidän sen rakenteesta ja suutuntumasta. Kun pastan keitinveteen on lisätty kunnolla suolaa, ei kastikkeeseen tarvitse enää erikseen lisätä sormisuolaa. Suolaisuutta saa myös lisää muillakin kikoilla, kuten parmesaanilla, joka samalla antaa oman makunsa pastalle.

Mielestäni pastakastikkeen optimaalinen tomaattisuus ei tule makeutetusta ketsupista tai tomaattikastikkeista, vaan luonnollisen makeista kokoonkeitetyistä tomaateista. Oliiviöljy tasapainottaa tomaatin happoa ja karvautta. Lisäksi sillä pastan rakenteen kannalta tärkeä rooli, sillä se pitää pastan helpommin liikkuvana ja estää sitä klimppiytymästä.

Oliiviöljyn mahdollistaa myös yrttien maun korostumisen, näin olen ainakin itse havainnut. Kun freesaan oliiviöljyssä kevyesti tuoreita yrttejä sekä chiliä, maistuvat yrtitkin astetta tasaisemmin lopputuloksessa. Basilikan kaltaiset herkät yrtit kuuluvat viimeistelyyn, kovavartiset yrtit sopivat paremmin kokkailun alkuvaiheeseen.

Tomaattien laatu, mutta myös käyttötapa vaikuttaa. Kalttaan tomaatit, kun haluan vaalean tomaattisen kastikkeen, johon tulee joukkoon esimerkiksi muita sattumia. Jos teen taas tomaattisempaa kastiketta, johon tulee pyrettä, kuorittuja tomaatteja tölkistä ja tuoretta tomaattia, niin lisään tuoreen tomaatin joukkoon sellaisenaan kattaamatta. Nams-tomaatit täyttävät ainakin omat laatuvaatimukseni tomaattien suhteen. Jos olet kiinnostunut tomaattien terveellisyydestä, ovat kypsät tomaatit senkin asian saralla parempi valinta.

tomaattipastaa ohje

[left]

Helppoa tomaattipastaa

Tarvitset:
200 g kuivapastaa
1 tlk kuorittuja tomaatteja
3 kpl kypsää tomaattia*
1 sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
oliiviöljyä
kapriksia
sitruunan mehua
rosmariinia
oreganoa
suolaa
pippuria
halutessa chiliä, balsamicoa viimeistelyyn

Valmista näin:
Keitä pasta suolatussa vedessä al denteksi, spagetilla meni reilu 4 minuuttia.

Kuutioi sipuli, (lisää chiliä halutessa) ja freesaa se oliiviöljyssä, lisää yrtit sitten tomaattipyre, jonka jälkeen kuoritut tomaatit.

Kun seos on hetken kiehunut, lisää tuoreet tomaatit, spagetti, kaprikset, pippuri ja pyöritä joukkoon sitruunan mehua. Nosta lämmöltä ja tarjoile tuoreen basilikan kera.

[/left]

[right]

Välillä pääsee helpolla 🍝🍅 Milläs muulla kuin pastalla 😉

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

[/right]

[left]

Helppo ja nopea pasta auttaa nälkään kuin nälkään 🍝 Eikö vaan?

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

[/left]

[right]

Karitsa-fetapasta

Tarvitset:
200 g karitsaa (käytin karitsaa edelliseltä päivältä, joten lisäsin sen vasta lopussa)
200 g pastaa
100g ryöpättyjä sokeriherneitä
1 sipuli
4 kpl kypsää tomaattia*
100 g fetaa
viinipippuria
oliiviöljyä
suolaa
basilikaa

Valmista näin:
Kuutioi sipuli ja laita se paistumaan oliiviöljyyn karitsan kera.

Kalttaa tomaateista kuori pois ja lisää pannulle krouvisti kuutioituna.

Keitä pasta suolatussa vedessä al denteksi ja lisää pannulle.

Murenna feta joukkoon, nosta lämmöltä ja lisää basilikaa. Sekoita ja annostele. Viimeistele annokset viinipippurilla ja lorauksella oliiviöljyä.

*Tuote saatu blogin kautta

[/right]

pasta resepti

Kaupallinen yhteistyö:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?