Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Perinteinen tomaattikastike

Kaupallinen yhteistyö: NAMS tomaatit

perinteinen tomaattikastike

Usein tomaattikastike tehdään valmiista tomaattimurskasta tai -soseesta, mutta tällä kertaa halusin mennä aitous edellä, eli ihan tuoreita tomaatteja hyödyntäen. Tässä korostuu tomattien kypsyys ja maku, koska mauttomista tomaateista ei saa aikaiseksi oikein mitään muuta kuin koristeita.

Tomaattikastikkeelle löytyy ohjeita netti ja ruokakirjat pullollaan. Joissain kastikkeissa on aineksia vain kolme, kun toisissa on käytetty lähes koko kaapin sisältö. Itse tykkään tehdä tomaattikastikkeen melko yksinkertaisesti. Kun käyttää kypsiä ja maukkaita tomaatteja, ei kastikkeeseen juuri muuta tarvita, kuin oliiviöljyä, yrttejä ja sipulia. Testaillessani erilaisia reseptejä huomasin, että terttutomaattien tertustakin irtoaa kivasti makua. Tästä syystä laitan tomaatit terttuineen päivineen kattilaan ja poistan tertun vasta juuri ennen soseutusta.

Tämä resepti on hyvä pohja monelle eri ruoalle. Perinteiset pizza ja pasta saavat tästä kastikkeesta hyvät täytteet. Kastiketta voi hyvin käyttää myös pohjana keitoille, muhennoksille tai miksei muillekin vuokaruoille. Voisihan tomaattikastiketta tarjota alkupalanakin paahdetun leivän seurana. Kastike säilyy neljästä päivästä reiluun viikkoon jääkaapissa. Mikäli laitat kastikkeen kuumana lasipurkkiin ja saat sen umpioitua, voi säilyvyyttä olla kuukausia. Jos vielä pidemmäksi ajaksi haluat säilöä, vakumoi kastike ja laita pakastimeen. Näin se säilyy vuosia, mutta oletuksena on toki, että seuraavana satokautena tehdään uudet ja vanhat on syöty pois.

Viikon vinkkinä tiesitkö, että tomaatti tulee alkujaan Perusta, josta se on kulkeutunut siirtomaa-aikojen johdosta ensin Espanjaan ja sittemmin ympäri Eurooppaa. Aluksi sitä luultiin myös myrkylliseksi.

[left]

Perinteinen tomaattikastike

Tarvitset:
3-4 rkl oliiviöljyä
1 pnt yrttejä (timjamia, laakerinlehtiä, rosmariinia, salvia)
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
2 kuivattua chiliä
5 kypsää tomaattia tertussa
suolaa
mustapippuria

Valmista näin:
Kuori ja leikkaa sipulit sekä valkosipuli pieneksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja paista kevyesti ensin yrtit. Näin yrteistä irtoaa makua ja aromia!

Nosta sitten yrtit pois öljystä ja lisää kattilaan sipulit, chilit ja tomaatit. Laita kansi päälle ja anna kypsyä 20-30 minuuttia. Nosta sitten tomaattien terttuosa pois.

Sekoita tomaatit sauvasekoittimella soseeksi ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Maista, että maku on kohdallaan ja säilö sitten haluamallasi tavalla. Minulla tämä tomaattikastike päätyi pastan joukkoon.

[/left]

[right]

tuore tomaattikastike

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?