Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Lämmittävä nuudelikeitto tempehistä

Lämmin kulho nuudelikeittoa on enemmän kuin tervetullut näillä säillä. Olin jokin aika sitten Wildin järjestämässä iltamassa, jossa tapasin muutaman tuttavan ja samalla sain mukaani uutuustuotetta, Jalotempehiä. Tuote on vasta tulossa kauppoihin, joten nyt minulla oli oiva tilaisuus testata uutuutta.

Tempeh (tai tempe) valmistetaan perinteisesti soijapavuista fermentoimalla. Tofusta poiketen, tempehissä soijapavut ovat kokonaisina, mutta niitä yhdistää tiivis, tietyn homelajikkeen itiörihmasto. Fermentoinnista johtuen, tempehin maku on myös hyvin erilainen tofuun verrattuna, vaikkakin sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa hyvin samaan tapaan kuin tofua.

Tällä kertaa valmistin kulhollisen lämmittävää ja maukasta nuudelikeittoa tempehistä. Sen seurana keittoon laitoin napsakoita pikkuvihanneksia. Niiden maku oli kuin omasta kesäpuutarhasta, vaikka ne tulevatkin ammattiviljelijältä, Deliverdeltä. Aasialaistyyliseen nuudelikeittoon sopivat lisäksi hyvin idut. Tällä kertaa käytin parsakaalin ituja tuomaan omaa säväystään keittoon.

Koska nuudelikeiton yksi tärkeimmistä aineksista on maukas liemi, tein tumman sieniliemen vihannesten kuorista ja kuivatetuista shiitakesienistä. Voit tehdä sen myös kasvisliemikuutiolla ja sienijauheella 🙂 Myös korealainen misotahna tuo paljon makua, vaikka kyllä tavallisellakin misotahnalla pääsee pitkälle.

jalotempeh

[left]

Tempehramen

Tarvitset:
200 g ramennuudeleita
200 g tempehiä
200 g nuoria vihanneksia (miniporkkanoita, retiisejä, paksoita ja pieniä hunajanauriita)
2 rkl misotahnaa (myös korealainen misotahna käy)
3-4 dl tummaa sienilientä
2-3 rkl hyvää soijakastiketta
tarjoiluun riisiviinietikkaa, seesamöljyä ja rapeaita ituja

Valmista näin:
Leikkaa vihannekset ja viipaloi tempeh sopiviksi paloiksi. Paista pannulla tempehiin väri ja keitä nuudelit napakoiksi suolatussa vedessä. Kuumenna sieniliemi ja mausta se soijakastikkeella.

Laita kulhon pohjalle nuudelit, pieneksi leikatut vihannekset ja paistettu tempeh. Kaada päälle liemi niin, että osa vihanneksista jää hiukan pinnalle. Viimeistele riisiviinietikalla ja seesamöljyllä.

Juuri ennen tarjoilua, koristele silmusalaatilla.

Näistä kulhoruuista on tullut aiemminkin kirkoitettua:
Kulhohaaste
Ramenista inspiroituneena
Kvinoakulho
Nood ramen, jos haluat syödä ulkona hyvää ramenia.

[/left]

[right]

[/right]

tempehramen ja silmusalaatti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?