Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Juhlava tilli-tomaattikastike


Tomaattikastike on monipuolinen lisä ruoanvalmistuksessa. Yleensä se mielletään kotoisana, arkisena, helppona ja turvallisena lisäkkeenä arkiruokailuun. Mutta pienillä muunnoksilla jostakin niin yksinkertaisesta kuin tomaattikastikkeesta saa esimerkiksi hienon graavikalan lisäkkeen.

Makumaailmat, joista pidän tomaatin seurassa, muistuttavat ehkä hiukan bloodymarya mutta ei sitten kuitenkaan. Tilli, gini ja oliiviöljy ovat kaikki loistavia makupareja paadetulla tomaatille. Tähän päälle pieni hienosäätö suolalla sekä timjamihunajalla ja lopputuloksesta tulee todella hyvä.

Tälläkin kertaa kypsillä tomaateilla on merkittävä rooli. Kun valmiiksi makeat tomaatit paahtuvat kokoon, niiden maku on huomattavasti kehittyneempi kuin tavanomaisen karvaan tomaatin. Jos tässä kastikkeessa ei olisi rasvaa, eli tässä tapauksessa oliiviöljyä, sen maku loppuisi kuin tuhkatuuleen. Rasva jää suuhun pidemmäksi aikaa, tehden yksinkertaisestakin kastikkeesta paljon maistuvamman.

Drinkeissä ja sellaisenaan kotimaistakin giniä kyllä varmasti kulutetaan, mutta mitä jos näitä käsityönä valmistettuja tuotteita saisi hyödynnettyä monipuolisemmin, esimerkiksi ruuan valmistuksessa. Japanissa ruoanvalmistuksen oppiminen alkaa raaka-ainetuntemuksesta, mikä johtaa erittäin vahvaan tietämykseen sikäläisistä raaka-aineista, mutta näin ei taida olla Suomessa. Tavallaan tässä tietoisuuden aikakaudessa on hassua, kuinka harva kiinnittää huomiota, mikä tuote siellä kaupassa on oikeasti laadukas ja hintaansa nähden hyvä. Onhan kuitenkin suurella osalla kuluttajista se pieni tietokone siellä taskussa 🙂

[left]

Tilli-tomaattikastike

Tarvitset:
6 kypsää tomaattia (esim. NAMS*)
3 rkl giniä (esim. Ägräs*)
1 dl hyvää oliiviöljyä (esim. Terra Creta*)
1 valkosipulin kynsi
2 rkl timjamihunajaa*
3-4 tillin pehmoista vartta lehtineen
suolaa

Valmista näin:
Halkaise tomaatit, laita ne uunipellille ja paahda uunissa 140 asteessa kolme tuntia. Sammuta uuni ja jätä yöksi uuniin jäähtymään.

Laita seuraavana päivänä tomaatit purkkiin. Lisää sekaan kaikki muu, paitsi öljy ja poraa sileäksi. Lisää öljy lopuksi ja poraa se emulsioksi muun kastikkeen kanssa.

Kastike säilyy hyvin muutaman viikon mutta minulla tämä kului muutamassa päivässä.

*Tuotteet saatu blogin kautta

[/left]

[right]

[/right]

tilli-tomaattikastike

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?