Teroitus on väistämätön osa veitsen huoltamista. Aika usein törmään kysymykseen, mikä veitsi on hyvä? Aina voi hankkia täydellisesti käteen sopivan, kalliin ja laadukkaan veitsen, mutta jos sitä ei huolla ja teroita, ei veitsi säily hyvänä pitkään. Sain Kitchentimelta keraamisen hiomapuikon, jotta voisin ylläpitää japanilaisia veitsiäni.
Veisten teroittaminen voi kuulostaa monimutkaiselta; miten sitä teroitusvälinettä käytetään ja mille veitsille mikäkin väline sopii? Tässä jutussa toivottavasti onnistun vastaamaan muutamaan kysymykseen.
Miksi eri puikko japanilaiselle ja eurooppalaiselle veitselle?
Japanilaiset ja eurooppalaiset veitset tehdään eri tavalla. Japanilaisten veisten terät usein koostuvat useasta kerroksesta hyvin taottua metallia. Japanilaiset veitset ovat kovempia mutta myös hauraampia. Kovan veitsen teroittamiseen tarvitset kovemmat teroitusvälineet, esimerkiksi metalli on japanilaisille veitsille liian pehmeä teroitusmateriaali. Tässä jutussa teroitan ja huollan japanilaisia veitsiäni.
Timattilevy tai timattipuikko
Tällä teroituksella kulutat veitsen terää, jolloin saat uutta metallia esille. Tämän jälkeen metallikiteet voidaan ehostaa oikeaan kulmaan esimerkiksi keraamisella hiomapuikolla.
Keraaminen hiomapuikko
Tällä huollat terää eli tavallaan teroitat, mutta et kuluta metallia. Metallikiteet kuluvat terässä ja tällä puikolla saat ne suoristettua takaisin oikeaan kulmaan. On hyvä myös selventää, että metallipuikko ei ole sama asia kuin keraaminen puikko. Metalli on keraamista puikkoa pehmeämpää, joten et saa sillä teroitetuksi japanilaista veistä.
Keraamisella puikolla siis huollat veistäsi jatkuvasti. Kun veitsi ei enää tunnu terävältä huollon jälkeen, kuluta terää timantilla, niin saat taas metallikiteet ehostettavaksi.
Miten teroitus tapahtuu?
Eurooppalaiset veitset teroitetaan 20-25 asteen kulmassa, kun taas japanilaiset veitset teroitetaan 10-15 asteen kulmassa. Tapoja teroitukseen on monia. Voit esimerkiksi vetää veistä kevyesti puikkoa vasten, poispäin itsestäsi. Voit myös tehdä toisin päin, vetämällä puikkoa veistä vasten. Toista tämä molemmilta terän puolilta 4-6 kertaa. Instavideossani näkee hyvin karkeasti, miten teroitus tapahtuu (videossa ei näy, että teroitus pitäisi tapahtua myös veitsen toiselle puolelle).
Jos omistat japanilaisia keittiöveitsiä, suosittelen investoimaan teroitustimanttiin ja keraamiseen hiomapuikkoon. Tällöin voit saada enemmän irti hienoista veitsistä.
Tästä nettikaupasta löysin tämän postauksen tuotteet: kitchentime.fi
Kätevä opas!
Hyviä vinkkejä mistä teroitustimantti kannattaisi hommata?
Odotan niin sitä hetkeä kun talouden budjetti on vähän suurempi että voi investoida haluamansalaiseen veitseen, kuten juuri japanilaiseen.
Osaatko muuten sanoa että onko se jokin tietty veitsityyppi, jossa terässä on kulma vain toisella puolella ja toinen puoli on täysin tasainen? (jonkinlainen kokkiveitsi kyseessä kun terä laatikon mallinen) Vai johtuukohan tämä jostain veitsen huonosta laadusta/halpuudesta? En oo oikein löytänyt mistään tietoa aiheesta ja yksi valmistujaislahjaksi saatu veitsi on tällainen ja se on hieman epäkäytännöllinen vasenkätiselle 😀
Tuolta kitchentime, stockka, chez marius ja eiring ainakin myy timantti teroittimia. hiomaKivi on toinen joka ajaa samaa asiaa.
Tarvitset sit kans semmosen keraamisen posliinipuikon jolla ns huollat sitä terää.
Semmonen laatikon mallinen veitsi voi tarkoittaa santoku tyyppistä veistä eli terän malli on ns semmoinen laatikko. Veitsiä on eri käyttötarkoituksiin ja siksi terän kulma voi vaihdella paljonkin, esim sashimi veitsi on ohut, pytkä ja tosi terävä. Siinä tyypillisesti teroitus kulma voi olla 80/20. Laita kuva facee siitä sun veitsestä niin voin yrittää päätellä millanen se on.