Jos mennään kymmeniä vuosia taaksepäin, oli aika monia raaka-aineita todella vaikea saada mistään. Ja toki, mitä kauemmas taaksepäin mennään, sitä vähemmän valinnanvaraa ruokaostoksilla oli. Nyt saa kuitenkin olla kiitollinen siitä, kuinka paljon esimerkiksi harvinaisempia vihanneksia ja aasialaisia tuotteita kaupoista löytyy. Tilannetta vielä parantaa se, kun Jalotofu tuo pian markkinoille tempehin. Aiemmin tempehiäkin sai etsiä etnisistä marketeista, jos silloinkaan onnisti. Mielestäni tempeh on äärimmäisen hyvää ja todella helppokäyttöinen raaka-aine, mutta se kaipaa huolellista maustamista, kuten tofu yleisesti.
Kun pohdin, mitä hienoa ja aasialaishenkistä tempehistä tällä kertaa valmistaisin. Munakoiso on mielestäni yksi hienoimmista raaka-aineista, ja siitä tuli mieleeni nasu denkagu joka tempehin seuraksi. Nasu dengaku on japanilainen ruokalaji, jossa paahdettua munakoisoa kuorrutetaan misopohjaisella massalla ja sitten paahdetaan vielä viimeistelyksi uunissa hetken aikaa. Tämä ruokalaji on myös luonnostaan vegaaninen, ei siis syyttä yksi kehutuimmista vegaaniruoista. Muistan maistaneeni todella hyvä nasu dengakua ravintola Domossa, jossa misotahnan seassa oli hiukan banaania, joten tätä piti itsekkin kokeilla.
Nasu dengaku
Tarvitset:
1 munakoiso
1/2 banaania
3rkl misotahnaa
1rkl seesamöljyä
1rkl mietoa etikkaa tai sitruunan mehu (kun sitä yuzu-hedelmää saa niin huonosti suomesta)
seesamin siemeniä
Valmista näin:
Halkaise munakoiso, tee sisuspuolelle viiltoja ja paahda kuivalla valurautapannulla. Kun sisäpinta on hyvin kypsynyt, paista myös nahkapuolta, kunnes se pehmenee kunnolla.
Valmista munakoisoille kuorrutetahna. Yhdistä banaani, misotahna, seesamöljy ja muussaa tahnaksi haarukalla. Levitä massa pannulla paahdetun munakoison päälle ja viimeistele ripottelemalla seesaminsiemiä. Laita kuorrutetut munakoisot uuniin noin 5 minuutiksi reiluun 200 asteeseen.
Jälkimarinoitu tempeh
Tarvitset:
1pkt Jalotofu Tempehiä
3rkl vaaleaa soijaa
2rkl sokeria
1rkl etikkaa
öljyä
Valmista näin:
Halkaise tempeh pituussuunnassa kahdeksi litteäksi pihviksi. Keitä puoleen soija, sokeri ja etikka.
Paahda öljytyllä pannulla hyvä väri tempeh-pihveihin ja laita sen jälkeen laakeaan astiaan. Kaada kuuma soijakastike tempehien päälle ja jätä jäähtymään huoneenlämpöön kädenlämpöiseksi.
Tällä kertaa ruoka sai energisoivaksi lisäkkeeksi myös papupastasalaattia, johon eksyi hiukan maissiakin.