Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Teflonista hiiliteräkseen – mikä on pannuista paras?

Mikään ei lämmitä kokin mieltä niin kuin laadukkaat keittiövälineet. Siksi olenkin todella iloinen Eiringiltä saamistani De Buyerin hiiliteräspannusta ja kattilasta.

Työelämässä on tullut nähtyä monenlaista pannua. On teflonia, valurautaa ja hiiliterästä – mutta miten ne oikeastaan eroavat toisistaan? Hinnoissakin on huimia eroja, joten mistä tietää, mihin pannuun kannattaa oikein sijoittaa?

hiiliteräspannu

Teflonpannu on edullinen ja helppokäyttöinen. Valitettavasti sen käyttöikä ei ole kovinkaan pitkä eikä pannu luonnollisesti kestä metallisia työvälineitä. Toki, kuten kaikkien pannujen kohdalla, oikeanlainen huolenpito vaikuttaa paljon käyttöikään.  Siitä huolimatta vasta puoli vuotta sitten ostamani pannun teflonpinnassa on keskellä nyrkin kokoinen kuluma, vaikka hyvin olen sitä huoltanut.

Valurautapannua pidetään usein pannujen kuninkaana. Valurautapannut kestävät hyvinkin korkeita lämpötiloja, mutta eivät välttämättä nopeita lämpötilavaihdoksia. Jos pannu tippuu kivilattialle, voi se myös haljeta. Toisaalta, jos löydät vanhan ruosteisen valurautapannun kirppikseltä, saat siitä uudenveroisen kunnollisella käsittelyllä (eli rasvapoltolla). Valurautapannun käyttöikä on siis todella pitkä, vaikka hintaa olisikin enemmän. Valurautapannun etuihin kuuluu myös, että sillä voi käyttää metallisia työvälineitä. Valurautainen pannu loistaa, kun pitää paistaa pihvejä sadalle tai vaikka kahdelle.

Hiilestä ja teräksestä valmistettu Hiiliteräspannu on henkilökohtainen suosikkini. Hiiliteräspannulla on paljon valurautapannun ominaisuuksia, mutta se on paljon kevyempi ja lämpenee nopeammin. Jos rasvapoltto on tehty oikein ja pannusta on pidetty ylipäänsä hyvää huolta, pitäisi sen kestää lähes yhtä pitkään kuin valurautapannun. Hiiliteräspannun käytöstä ja hoidosta löytyy hyvää tietoa myös täällä ja täällä. Helposti tarttuvat raaka-aineet, kuten kananmunat, ovat helppo valmistaa oikein rasvapoltetulla hiiliteräspannulla. Näitä pannuja ei tosin löydä jokaisesta marketista, vaan hyvinvarustetuista tavarataloista ja keittiötarvike puodeista.

de buyer de buyer

 

Yhteenvetona voisi sanoa, että helppoudesta huolimatta teflonpannut tulevat pitkällä aikavälillä kalliiksi, kun uusia pitää hankkia useammin. Vastaavasti valurauta- ja hiiliteräspannut tulevat pitkässä juoksussa edullisemmiksi pitkän käyttöiän ja kestävyyden vuoksi, mutta niille täytyy muistaa tehdä rasvapoltto. Hiiliteräksisen pannun kohdalla rasvapoltto on ehdottoman tärkeää, jotta saadaan tarttumista hylkivä pinta. Hiiliteräs tosin lämpenee nopeammin kuin valurauta, jolloin se soveltuu esimerkiksi kiireisen perheen arkeen paremmin.

Kuvissa näkyvä De Buyerin pikku kattila on osoittautunut käytössä mainioksi. Kattiloissakin on paljon eroja, mutta siitä voin kirjoitella enemmän joskus toisten.

 

 

 

4 vastausta

  1. mistä saan aidon suomessa valmistettu valurautapannun , pohja 20 tai 21 cm eli nettiosoitteen ?

  2. Kiitokset tästä kirjoituksesta! Tämän perusteella päätin valita teräspannun, juuri tuo pointti kiireisen perheen pannuna auttoi minua valitsemaan teräs- ja valurautapannun välillä.

    Kotimaisuudesta sen verran, että kysyin tietoa Opalta juuri ja he vastasivat, että pannujen alkuperämaa on Kiina. Toki suunnittelu ja testaus tapahtuu Suomessa. Itse haluaisin myös ostaa suomalaista, joten ainoa vaihtoehto taitaa olla Fiskars. Heillä on teräs ja valurautapannuja ja valmistus Suomessa. Kallista on, mutta ehkä sen arvoista.

    1. moikka Mira,

      Kiitos että sain olla avuksi. Ehkä minun pitää ottaa selvää Fiskarsin laadusta.
      Muistelen aikanaan kokanneeni pinnoitetuilla hard face pannuilla, mutta ne oli todella kehnoja hintaansa nähden, jolloin swissdiamond erottui edukseen. Toisaalta valurautapannujen kohdalta ei ole vielä kokemusta.

      aurinkoista viikkoa toivottaen, Alexander

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?