Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tasapainoa makuihin | Monipuolinen balsamico

Kaupallinen yhteistyö: Terra Creta

hyvä balsamiviinietikka

Laadukkaan oliiviöljyn käyttäjänä olen ihastunut myös hyviin balsamicoihin. Kaupassa on laaja valikoima erilaisia balsamicoja, vaaleista tummiin, ohuemmista paksumpiin siirappeihin. Usein tummaa balsamicosiirappia käytetään vain koristeena, vaikka se on itseasiassa todella monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa.

Makeutta ja happoa
Balsamicoa voi käyttää vaikkapa suklaakakussa. Balsamicon happo toimii usein hyvin makeiden ja varsinkin rasvaisten makujen (kuten tuhdin suklaakakun) kanssa. Myös kesän raikkaat mansikat balsamicolla ja jäätelöpallolla on helposti jälkiruokapöydän ylläri. Balsamico tuo kastikkeisiinkin makua ja tarvittaessa hiukan väriä.

Vinegrette vai suoraan salaattiin?
Monille balsamico on tuttu salaatinkastikkeen osana. Ohutta balsamicoa voi toki käyttää yhtenä osana vinegrettejä, mutta paksummassa balsamicossa on jo itsessään hyvä balanssi hapon ja makeuden välillä ja sitä voi pirskotella suoraan salaatin päälle oliiviöljyn kanssa. Säästyy ainakin kastikkeen sekoittamiseen kuluva aika. Vihannesten, vaikkapa herkkusienien, marinointiin voi myös käyttää paksuhkoa balsamicoa, eikä tällöin joukkoon tarvita paljoa muuta.

Helpot kombot

Pehmeää focacciaa, oliiviöljyä ja balsamicoa – täydellinen yhdistelmä. Italialaisessa keittiössä balsamicoa käytetään todella monipuolisesti, se antaa tarvittavaa happoa niin ilmakuivatulle kinkulle, hedelmille kuin juustoillekin.

Tässä kuvissa näkyy Terra Cretan kreetalaista luomubalsamicoa. Se valmistetaan käyttämällä rypälemehua tammitynnyreissä vähintään 10 kuukauden ajan. Prosessin aikana rypälemehun annetaan tiivistyä niin, että ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Tämän jälkeen siihen lisätään balsamiviinietikka ja annetaan makujen kehittyä 20 päivää. Tämä balsamico on tumma ja tuhti, siinä on loistava hedelmäinen makeus olematta kuitenkaan liian makea. Kaikki maku tulee rypäleistä ja balsamiviinietikasta eli lisättyä sokeria ei tässä balsamicossa ole laisinkaan. Tuotetta pitäisi löytyä hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kokeile balsamicoa vaikka näissä resepteissä:
Kanasalaatti
Mozzarella-silmusalaatti

hyvä balsamico

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?