Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Tartarpihvi – barbaarin eväs?

Olen jo muutamaan otteeseen saanut kysymyksiä hyvästä tartarpihvin respetistä. Yksinkertaisuudessaan tartarpihvi on raa’asta lihasta pieneksi leikattu tai raaputettu liha, jota maustetaan miten milloinkin. Tartarpihvejä löytyy myös eri muodoissa monista kulttuureista.
Mistä nimi tartar? Olen kuullut mielenkiintoisen tarinan, että se tulee sanasta barbar, joka siis tarkoittaa barbaaria. Venäjällä tällä viitattiin mongolialaisiin, joita pidettiin barbaareina. Joidenkin mielestä tartarpihvi on tehnyt alun myös nykypäivän jauhelihapihville.

Kuitenkin itse aiheeseen. Tällä kertaa käytän tartarissa lihana flank steakkiä, joka on siis kuvepaisti. Mikä muu ruhonosa voisi käydä? Jotkun tekevät tartarpihvinsä ihan paistijauhelista, toiset raaputtavat fileestä.

tartar1

Tartarpihvi flank steakistä

Tarvitset:
400g flank steak -pala
1 pieni sipuli
1rkl sinappia
2rkl kapriksia
1/2 sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Valmista näin:
Kuori ja kuutioi hienoksi sipuli, pilko myös kaprikset. Sekoita sipulin ja kapristen joukkoon kaikki muut ainekset paitsi flank steak.

Poista lihan pinnasta kalvot, jos niitä on näkyvissä ja viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet aivan pieniksi kuutioiksi ja sitten sikin sokin pieneksi silpuksi.

Sekoita lihahake loppujen ainesten sekaan tasaiseksi massaksi. Sitruuna alkaa vähitellen kypsentää lihaa, joten väri voi hiukan muuttua eikä se ole vaarallista.

tartar2

Pikkelöidyt sinapin siemenet

Tarvitset:
3rkl sinapin siemeniä
1rkl valkoviinietikkaa
1rkl sokeria
5rkl vettä
1 laakerin lehti

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kokoon hiljalleen n. 15 minuuttia kunnes siemet ovat hiukan turvonneet. Voit siivilöidä siemet mikäli kaikki neste ei ole imeytynyt. Koristele pikkelillä tartarpihvi, tai mikä tahansa pientä happoa ja rakennetta kaipaava annos.

tartar4

Kukkis-lehtikaalilisäke

1 pieni kukkakaali
2 lehtikaalin lehteä
suolaa, öljyä

Leikkaa nuput ja lehdet kukkakaalista ja revi lehtikaali paloiksi. Ryöppää vihanneksia suolatussa vedessä n. 20 sekunttia ja jäähdytä ripeästi jääkylmässä vedessä. Ennen tarjoilua viimeistele öljyllä ja sormisuolalla

Kokoa annos ja tarjoile paahdetun leivän kera alkuruuaksi.

tartar3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?