Olen jo muutamaan otteeseen saanut kysymyksiä hyvästä tartarpihvin respetistä. Yksinkertaisuudessaan tartarpihvi on raa’asta lihasta pieneksi leikattu tai raaputettu liha, jota maustetaan miten milloinkin. Tartarpihvejä löytyy myös eri muodoissa monista kulttuureista.
Mistä nimi tartar? Olen kuullut mielenkiintoisen tarinan, että se tulee sanasta barbar, joka siis tarkoittaa barbaaria. Venäjällä tällä viitattiin mongolialaisiin, joita pidettiin barbaareina. Joidenkin mielestä tartarpihvi on tehnyt alun myös nykypäivän jauhelihapihville.
Kuitenkin itse aiheeseen. Tällä kertaa käytän tartarissa lihana flank steakkiä, joka on siis kuvepaisti. Mikä muu ruhonosa voisi käydä? Jotkun tekevät tartarpihvinsä ihan paistijauhelista, toiset raaputtavat fileestä.
Tartarpihvi flank steakistä
Tarvitset:
400g flank steak -pala
1 pieni sipuli
1rkl sinappia
2rkl kapriksia
1/2 sitruunan mehu
2rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Valmista näin:
Kuori ja kuutioi hienoksi sipuli, pilko myös kaprikset. Sekoita sipulin ja kapristen joukkoon kaikki muut ainekset paitsi flank steak.
Poista lihan pinnasta kalvot, jos niitä on näkyvissä ja viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet aivan pieniksi kuutioiksi ja sitten sikin sokin pieneksi silpuksi.
Sekoita lihahake loppujen ainesten sekaan tasaiseksi massaksi. Sitruuna alkaa vähitellen kypsentää lihaa, joten väri voi hiukan muuttua eikä se ole vaarallista.
Pikkelöidyt sinapin siemenet
Tarvitset:
3rkl sinapin siemeniä
1rkl valkoviinietikkaa
1rkl sokeria
5rkl vettä
1 laakerin lehti
Valmista näin:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kokoon hiljalleen n. 15 minuuttia kunnes siemet ovat hiukan turvonneet. Voit siivilöidä siemet mikäli kaikki neste ei ole imeytynyt. Koristele pikkelillä tartarpihvi, tai mikä tahansa pientä happoa ja rakennetta kaipaava annos.
Kukkis-lehtikaalilisäke
1 pieni kukkakaali
2 lehtikaalin lehteä
suolaa, öljyä
Leikkaa nuput ja lehdet kukkakaalista ja revi lehtikaali paloiksi. Ryöppää vihanneksia suolatussa vedessä n. 20 sekunttia ja jäähdytä ripeästi jääkylmässä vedessä. Ennen tarjoilua viimeistele öljyllä ja sormisuolalla
Kokoa annos ja tarjoile paahdetun leivän kera alkuruuaksi.