Joskus hyväksikin havaitut raaka-aineet pääsevät unohtumaan. Bongasin vihannesosastolla broccolinin ja tajusin, etten ollut valmistanut siitä aikoihin mitään, vaikka se onkin oikein erinomaista kunnolla paistettuna ja maustettuna. Paketti broccolinia lähti matkaan ja siitä piti keksiä apetta illaksi. Broccolinia voi siis käyttää aivan parsakaalin tapaan ja mielestäni sen kokeilussa ei kannata siksi ujostella.
Broccolini ja bimi on toistaiseksi sama asia ennenkuin joku viisas valaisee asiaa.
Broccolini on risteytys parsakaalista ja kiinankaalista ja sitä kutsutaan myös nimellä varsiparsakaali. Broccolini maku muistuttaa paljon parsakaalia, mutta se on ehkä aavistuksen miedompi ja makeahkompi. Broccolinin ohut varsi on myös syötävissä sellaisenaan. Lähdin sillä liikkeelle, että ryöppäsin broccolinia pari minuuttia hyvin suolatussa vedessä ja heti perään nopea jäähdytys. Tämän ohessa kiehui sushia varten riisi, samaten kiehautin kokoon soijaa etikan ja sokerin kanssa.
Sushiriisi on tässä postauksessa jasminriisiä. Pyrin käyttämään kaapista tyhjäksi jo avatut paketit ja siksi lähdin kokeilmaan, kuinka jasmisriisi toimii. Eikä tullut yhtään hullumpi lopputulos, ainakaan omaan makuuni. Lopuksi täytin nämä sushit broccoliinilla, avokadolla ja todella ohuelti leikatulla porkkanalla. Joissakin rullissa kokeilin täytteenä myös erikoislisänä ryöpättyä parsaa. Ei hullumpi kokonaisuus.
Jasmin-sushiriisi
Tarvitset:
1 dl jasminriisiä
1rkl sokeria
1rkl etikkaa
Valmista näin:
Huuhtele riisiä niin monta kertaa, että vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan niin, että veden pinta ylittää riisin pinnan noin 2 cm. Keitä hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia. Sulje sitten lämpö ja laita kansi päälle. Anna riisin höyrystyä kattilassa 10 minuuttia.
Kiehauta kevyesti kokoon etikkaa ja sokeria. Kaada riisi laakeaan kulhoon ja jäähdytä sitä tuulettamalla ja kääntelemällä. Kaada joukkoon sokeri-etikkaliemi ja sekoita, peitä, jotta riisi ei kuivu.
Valmistele täytteet, eli leikkaa avokadot ja porkkana ohuelti sekä ryöppää bimit ja parsat. Voit leikata norilevyt puoliksi, jolloin susheista tulee pienempiä suupaloja. Ota kulho vettä työpisteelle, jotta saat sormista irti tahmaisen riisin. Kelmuta bambumatto.
Aseta norikuori bambumaton päälle. Täytä noin 2/3 norinlevyn pintalasta riisillä ja painele riisi ohueksi kerrokseksi. Laita keskelle täytteet, nosta reuna yli täytteiden. Kostuta nori kuoren toinen reuna ja rullaa kevyesti bambumattoa painamalla rulla kiinni.
Tätä mustan makkaran näköistä rullaa kutsutaan makiksi. Etuliite riippuu siitä, mitä rullan sisällä on, mutta tälle versiolle en keksi japanilaista nimeä. Anna makirullien olla jääkaapissa hetki ennen kuin leikkaat susheiksi, jotta ne pysyvät kasassa hiukan helpommin.
Tämä ohje on pintaraapaisu koko taiteenlajista, joten jos sushin valmistus on ihan uusi juttu, kannattaa vilkaista myös tarkemmat ohjeet, esim. täältä.
Helppo wasabikastike
Tarvitset:
2dl kaurafraichea tai kermaviiliä
1rkl wasabijauhetta
ripaus suolaa ja sokeria
Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Lopputuloksena on wasabitahnan tapaan käytettävä kastike, johon voi dipata sushit.
Lisäkkeiksi nämä sushit saivat wakame levää, garia (hillottua inkivääriä), soijakastiketta ja tietysti äskeisen ohjeen wasabikastiketta. Koska pidän tulisesta ruuasta aika paljonkin, oli minulla myös togorashi-chilimaustetta pienessä kipossa.
Wakame levä on mielestäni varsinkin vegaanille tai kasvissyöjälle löytö. Rouskuvaa, maukasta ja eksoottista wakame levää suosittelen vahvasti kokeilemaan, jossei vielä ole päässyt maistamaan. Wakame levää voi olla haasteellista löytää, mutta ainakin etnisistä marketeista löytyy pakasteena.
Mielenkiintoista kyllä, sain ison osan näistä raaka-aineista hankittua Itäkeskuksen Thai Orchid Marketista.
Moi Alexander. Tuo näyttää kovasti varsiparsakaalilta eli broccolinilta, joka vaikuttaisi olevan tämän kevään hitti ainakin blogeissa. Bimi on nimityksenä mulle ainakin uusi tuttavuus. Tein neljä pikaista googletusta ja vielä en päässyt selvyyteen, onko bimi eri juttu kuin broccolini. Kaksi vastausta puolesta, kaksi vastaan. Onko sulla asiasta parempaa tietoa?
Moikka,
Sain selville että se on sama asia, mutta Bimi on tuotemerkki 😀 pitää vähän muokata tekstiä tämän tiimoilta.