Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Suomalaista kotiruokaa | Nakit ja muusi

Nauravat nakit – no nyt on kokilta ideat loppu! Tai sitten ei 🙂

Kaverini kysyi kerran, eikö meillä syödä koskaan ”mitään tavallista”. Kysymys hämmensi, sillä en itse koe, että meillä syötäisiin arkisin jotenkin epätavallista ruokaa. Toisaalta ymmärrän hyvin, etteivät pitkään haudutettavat riistaruoat, itse leivottavat leivät ja omalla takapihalla kasvatetut pikkuvihannekset kuulu ihan jokaisen kodin reseptiikkaan. Koska olen jo tavallaan blogin nimessä luvannut jakaa respetejä nimenomaan arkiruoanlaittoon, niin nyt olisi luvassa todella perinteistä ja arkista – nakit ja muusi.

Mutta ei tutun ja arkisenkaan ruoan tarvitse olla laadun tai maun puolesta huonompaa. Tästä syystä perunamuusiini livahti vähän juustoa, voita ja sitruunan mehua – hyvä maku on taattu!

Eivätkä nakitkaan ole mitä tahansa nakkeja. Helsingin Makkaratehtaan Varmanakki on mielestäni varsin hyvä tuote niin makunsa kuin raaka-ainelistansa puolesta. Raaka-makkaratkin ovat hieno juttu, mutta puhutaan niistä vähän myöhemmin.

Nakkien paistoa on hankala mokata, mutta jos haluaa olla ihan varma, niin miten nakkeja ja makkaroita tulisi oikeaoppisesti paistaa? Paras tulee hiljalleen matalassa lämmössä paistaen. Näin nakki ei pala, syntyy paistopintaa ja se ehtii lämmetä kauttaaltaan. Tämän kuulin joskus eräältä makkarakauppiaalta, jolla on 40 vuotta makkaranpaistamista taustalla.

[left]

Nauravat nakit ja muusi

Tarvitset:
1 ps Helsingin Makkaratehtaan Varmaa nakkia*
700 g jauhoista perunaa
2 porkkanaa
4 rkl oliiviöljyä
50 g voita
50 g hyvin kypsynyttä juustoa
suolaa
sitruunan mehua

Valmista näin:
Tee ristiviillot nakkien päihin ja laita paistumaan pannulle matalalle lämmölle. Nakit saavat lämmetä itsekseen sillä välin, kun valmistat kaiken muun. Mutta muista käännellä välillä, ettei pintaan tule liikaa väriä.

Kuori perunat ja laita ne kiehumaan kevyesti suolattuun veteen. Raasta juusto tässä välissä.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois. Lisää perunoille oliiviöljy, purista joukkoon sitruunan mehua ja nuiji perunat muusiksi. Lisää joukkoon vielä voita sekä hyvin kypsynyt juusto. Kokoa lautaselle muusi ja nakit, sekä herneenversosalaattia niiden seuraksi.

*Tuote saatu blogin kautta

[/left]

[right]

[/right]

[left]

[/left]

[right]

Herneenversosalaatti

Tarvitset:
100 g herneenversoa
1 punasipuli
2 kypsää tomaattia
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
suolaa
pippuria

Valmista näin:
Viipaloi sipuli ja tomaatit lisää niiden joukkoon kaikki muu, paitsi herneenverso, ja sekoita.
Silppua herneenverso pieneksi ja laita kulhon pohjalle. Nostele päälle tomaattia ja sipulia. Viimeistele vielä lorauksella oliiviöljyä.

Koska nakkien seuraksi sopii sinappi äärimmäisen hyvin, tein vielä sinappisen piparjuuridipin, joka on yksinkertaisesti raastettua piparjuurta valmiin sinapin joukossa.

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?