Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Spesiaalimpi viikonloppuruoka | Secretopasta

Vaikka lukuisat gourmettuotteet on tullut koluttua vuosien varrella, on ibericopossun liha jotain, mitä ei ihan helposti löydä. Iberico on siis porsas Iberian niemimaalta. Se syö ravinnokseen tammenterhoja ja sen tunnistaa mm. tummasta turkista. Lihana se on huomattavasti marmoroituneempaa kuin tavanomainen possu ja sen maussa on huomattavasti enemmän luonnetta. Sain alkuvuodesta käsiini ”salaista” leikkuuta eli secretoa, joka muistuttaa hyvin vahvasti naudasta saatavaa skirt steak-osaa.

Kuten rasvaisten lihojen kohdalla yleensä, kypsensivät secreton pitkään ja hitaasti, jotta siitä tulisi mahdollisimman suussasulava. Käytännössä homma menee näin: kevyt maustaminen, pataan, kansi päälle ja 120 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Lopputuloksena oli kauniisti lohkeileva liha, jonka maku on tiivistynyt melkein liiankin vahvaksi.

Tuoksu jo kertoi, että tämän seuraan sopisi jokin tasokas lisäke, joka voi sitoa makuja sisäänsä. Pian olin jo keittämässä La Molisana -pastaa, joka on ainakin yksi parhaista ellei paras kuivapasta, johon olen tutustunut.

Koska Ibericosta irtosi kohtuullisen runsaasti rasvaa, ei tämä pasta kaivannut parmesania, mutta sen sijaan hiukan happoa. Puolikkaan sitruunan mehu pyöristi pastan maun aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kokonaisuuteen toi ryhtiä sekä karvautta tuoreeltaan leikattu persilja sekä laadukas oliiviöljy. Persilja itseasiassa sopii useimpiin ruokiin, joissa on vähänkään enemmän rasvoja, ja mikä parasta, sai tämä ruoka siitä kauniisti väriäkin.

[left]

Secretopasta

0,5 kg Iberico secreto
2-3 rkl mausteita (tai esimerkiksi rub mausteseosta)
300 g korkealaatuista pastaa (La Molisana)
1/2 sitruuna
1 dl kalamataoliiveja, joista on kivet poistettu
1 pnt persiljaa
laadukasta oliiviöljyä
mustapippuria, merisuolaa

Laita secreto kannelliseen pataan, hiero pintaan mausteet, aseta kansi päälle ja laita uuniin 120 asteeseen 3-4 tunniksi. Nosta liha tämän jälkeen uunista ja anna seistä pöydällä sillä välin, kun valmistat pastaa.

Laita pastan keitinveteen merisuolaa runsaasti ja lisää kiehuvaan veteen itse pasta. Sillä välin kun pasta kiehuu, voit leikata persiljan ja repiä secreton. Kun pasta on sopivan kypsää, siivilöi ja lisää se revityn lihan joukkoon. Lisää joukkoon myös leikattu persilja ja purista sitruunan mehu joukkoon. Viimeistele vielä kivettömillä oliiveilla ja sekoita kokonaisuus kunnolla. Mikäli ruoka kaipaa nestettä, lisää joukkoon hiukan pastan keitinvettä. Tarjoillessa lorauta päälle hiukan laadukasta oliiviöljyä, rouhi tuoretta mustapippuria päälle ja nauti.

Huomenna julkaisen videon, jossa kyseinen pasta valmistui, joten pysy kuulolla. 🙂

[/left]

[right]

secreto pasta

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?