Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Padassa haudutettu villisorsa

Pidän riistasta äärimmäisen paljon, mutta sitä on yleensä aika vaikea saada, paitsi sesonkiaikana. Makumuistoni sorsasta ovat aika voimakkaat ja sorsa tuokin minulle aina mieleen lämpimät pataruoat, joita voisi syödä monta lautasellista.

Yleensä valmistan sorsan hauduttamalla, sillä silloin liha jää varmasti kosteaksi ja liemestä saa erittäin hyvän kastikkeen. Ammattilaiskäyttöön ja kuluttajapuolelle tulee sorsia PNM:ltä mutta myös Finnwildilta. Itse käytän tässä reseptissä PNM:n villisorsaa, jonka sain yhteistyökuvioissa.

Kun valmistetaan pitkään kypsennettävää ruokaa, villi liha on astetta parempaa johtuen kovemmasta rakenteesta. Tarhattu tuote on tyypillisesti pehmeämpää mutta myös miedomman makuista. Jos siis mahdollista, suosi villisorsaa tai muuta riistalintua valmistaessasi sitä padassa.

Normaalisti tekisin liemen kanaliemipohjaiseksi tai aiemmin paahdetuista linnuista jääneistä rangoista, mutta minulla oli kaapissa jo avattu purkki häränhäntälientä, joten miksipä en sitä käyttäisi. Lopputulos oli todella hyvää, vaikkakin ehkä hiukan erilaista siihen nähden, mitä normaalisti tulee tehtyä.

Patasorsaa à la Alex

Tarvitset:
1 villisorsa (Familia Pro tuote*)
4 dl tiukkaa lientä (käytin Puljongin Häränhäntälientä*)
1 sipuli
1 sellerin varsi
1 porkkana
2 rkl mausteita (sinapinsiemeniä, kokonaisia pippureita, tähtianista, laakerinlehtiä)
50 g pala kivettömiä taateleita
5 cl konjakkia tai brandya
vettä, suolaa

Valmista näin:
Levitä sorsan sisäpinnalle suolaa. Laita sorsa kattilaan ja kattila tulille. Leikkaa vihannekset krouveiksi paloiksi ja lisää kattilaan sorsan kanssa. Lisää myös konjakki sekä taatelit ja mausteet. Anna sorsan ja mausteiden kuumentua hetken kattilassa, jonka jälkeen lisää häränhäntäliemi sekä vettä niin, että kaikki peittyy.

Keitä sorsaa kannen alla hiljalleen 1,5-2 tuntia. Kokeile, onko sorsa pehmoista. Anna valmiin sorsan jäähtyä liemessä tovin, ennen kuin siirrät sen kattilasta työlaudalle.

Siivilöi liemi ja keitä sitä kokoon. Leikkaa sillä välin sorsasta rinnat sekä koivet irti. Maistele kokoonkeitettyä lientä eli tarkista suola. Jos se on hyvää ja tarpeeksi paksua kastikkeeksi, älä keitä enempää kokoon. Asettele tarjoiluvatiin haluamiasi vihanneksia pohjalle ja sorsa päälle. Valele kastikkeella ja tarjoile suoraan vadilta.

Ai että oli hyvää! Yleensä leikkaan sorsan paloiksi ja laitan ne kastikkeen joukkoon, mutta siitä en saisi kaunista kuvaa, joten näin oli tällä kertaa parempi. Resepti näyttää pitkältä mutta katso ihmeessä sitä lyhyempi video, jossa valmistan tämän sorsan.

*Tuote saatu blogin kautta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?