Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Sokeriton omenapiirakka

Kävelylenkillä huomasin jonkun jättäneen puutarhaporttinsa pieleen laatikon täynnä omenoita. Vieressä luki ”saa ottaa”. Oma omenapuu olisi aivan unelma, mutta valitettavasti takapihamme on sen verran pieni, ettei sinne puuta viitsi istuttaa. Siksi tämä tuntemattoman naapurin ystävällinen teko jakaa sadosta ylijääneitä omenoita halukkaille lämmitti kovasti mieltä. Varsinkin sen jälkeen, kun olin lukenut, kuinka suuria omenasatoja yritetään taklata dumppaamalla ylimääräiset metsään!

omenapiirakka

Omenapiirakka on yksi suosikkijälkkäreistäni. Omenan, kanelin ja vanilijajäätelön kombo on vain niin täydellinen. Harmillisen usein omenapiirakoissa ei vain ole omenaa juuri nimeksikään – pelkkä kuiva pohja ja pari omenalohkoa jää kyllä kiukuttamaan. Onneksi omenapiirakan pyöräyttää todella nopeasti itsekin, ja olen vuosien mittaan kehitellyt sellaisen omenapiirakkareseptin, joka ei taatusti jätä kylmäksi. Resepti ei varsinaisesti ole piirakka, vaan crumblen ja piirakan välimaastosta.

Tässä reseptissä on omenaa enemmän kuin tarpeeksi ja vain muutama muu, edullinen raaka-aine. Omenassa itsessään on rutkasti makeutta, joten lisättyä sokeria tämä piirakka ei kaipaa. Omenan oma sokeri täytyy vain houkutella ulos pitkällä, lempeällä paistamisella. Piirakasta saa myös helposti varioitua maidottoman ja gluteenittoman version, jos tarve vaatii.

Sokeriton omenapiirakka

1,5kg omenoita (mielellään suomalaisia happamia omenoita)
180g luomukaurahiutaleita (voit halutessasi käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita)
4dl nestettä (esim. itse puristettua omenamehua tai vettä)
2rkl rasvaa (voita tai maidottomaan versioon kookosrasvaa)
himalajan suolaa
luomukanelia jauhettuna

  1. Yhdistä neste, kaura ja mausteet ja anna turvota 30 minuuttia.
  2. Leikkaa omenat lohkoiksi poistaen kodat.
  3. Rasvaa uuninkestävä pannu ja paistele siinä keskilämmöllä omenoita, kunnes ne vähän kutistuvat.
  4. Lisää omenapaistoksen päälle turvonnut kaura, kääntele ja nosta koko pannu uuniin. Paista 150 asteessa tunnin ajan.
  5. Sammuta uuni, mutta jätä piirakka jäähtymään uuniin jälkilämmöille, jolloin sen maku syvenee vielä lisää. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Tämä piirakka vaatii siis hiukan aikaa, mutta on todellakin sen arvoinen. Jos et omista uuninkestävää paistinpannua, voit totta kai siirtää paistetut omenat uunivuokaan reseptin kohdassa 4. Valmiin annoksen kruunaa vielä vanilijakastike tai -jäätelö!

Piirakka kävi myös hyvin aamupalasta seuraavana päivänä.

PS. Voit kokeilla tehdä piirakan myös päärynöistä, tällöin lopputulos on vieläkin makeampi. Voit myös mausteena kanelin tilalla kokeilla lempeämpää vanilijaa.

sokeriton omenapiirakka

omenapiirakka

sokeriton omenapiirakka

2 vastausta

  1. Loisto-omenapiirakka!
    Oikea asenne lähteä omenapiirakkaan liikkeelle itse omenoista 😀 Ihmettelen myös monesti miksi omenapiirakat on niitä taikinapiirakoita omenalla, kun tilanne voisi oikeasti olla päinvastoin.
    Hyvä vinkki tuo omenoiden pitkä paistaminen, pitää kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?